Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Slovensko

Pozorovatelia OBSE, vrátane občana SR, boli prepustení na slobodu

Na sníme Miroslav Lajčák. Foto: TASR/Martin Baumann

Krízový štáb MZVaEZ SR sa spojil so zadržiavaným Slovákom, ktorý potvrdil, že všetci členovia skupiny OBSE sú v poriadku.

Bratislava 28. mája (TASR) - Skupina 11 pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine, ktorú dnes popoludní zadržali neidentifikovaní militanti, bola večer prepustená na slobodu. Medzi zadržanými bol aj jeden slovenský občan. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"Krízový štáb MZVaEZ SR sa telefonicky spojil so zadržiavaným slovenským pozorovateľom, ktorý potvrdil, že on, ako aj ďalší desiati členovia skupiny OBSE sú v poriadku a sú v bezpečí. Podľa dostupných informácií by mali všetci prepustení pozorovatelia naďalej pokračovať vo svojej misii," informoval tlačový odbor. V stanovisku ďalej uviedol, že slovenský rezort diplomacie dôrazne odsudzuje dnešný incident a vyzýva na prepustenie štyroch pozorovateľov OBSE, ktorí boli zadržaní 26. mája tohto roku. "Slovenská republika je pripravená i naďalej v súčinnosti s ďalšími krajinami OBSE pokračovať v realizácii aktivít medzinárodného spoločenstva zameraných na upokojenie situácie na Ukrajine," uviedol tlačový odbor ministerstva.

Skupinu pozorovateľov zadržali približne 35 km od mesta Doneck. Podľa agentúry APA OBSE medzičasom oznámila, že v skupine boli dvaja občania Bulharska a po jednom zástupcovi v nej mali Fínsko, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Rakúsko, Rusko, Taliansko, USA a Slovenská republika.