Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Diagnózu cukrovka si ročne vypočujú tisíce ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Baumann

Na Slovensku ročne pribudnú tisíce diabetikov, vlani to bolo takmer 22.000. Takmer v každej rodine na Slovensku dnes žije aspoň jeden, diabetológovia majú v starostlivosti asi 345. 000 pacientov.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Na Slovensku ročne pribudnú tisíce diabetikov, vlani to bolo takmer 22.000. Takmer v každej rodine na Slovensku dnes žije aspoň jeden, diabetológovia majú v starostlivosti asi 345.000 pacientov. Napriek tomu, mnohí ľudia podľa šéfa Slovenskej diabetologickej spoločnosti docenta Emila Martinku o svojom ochorení nevedia. Najmä v prípade cukrovky druhého typu sa môže rozvíjať aj bez nápadných príznakov.

"Zákernosť ochorenia je v tom, že poškodzuje jednotlivé orgány, obličky, srdce, oči. Pokiaľ nie je liečené, tak má otvorené dvere, aby k viedlo k takýmto komplikáciám," povedal pre TASR Martinka. Na cukrovku by preto mali myslieť ľudia nad 45 rokov, ľudia s vysokým krvným tlakom a cholesterolom či obézni. Glykémiu v rámci preventívnej kontroly hradenej zdravotnou poisťovňou skontroluje všeobecný lekár.

Počet diabetikov v SR sa za posledných 20 rokov výrazne zvýšil. K príčinám patria genetické faktory, nesprávny životný štýl, stres a obezita. "Ak prijímam veľa energie, malo sa hýbem, dochádza v organizme k určitým zmenám, ktoré vedu k inzulínovej rezistencii, prírastku na hmotnosti, zvyšuje sa riziko diabetu,," upozornil Martinka s tým, že rastie aj riziko vzniku iných chorôb. Odhaduje sa že ôsmim z desiatich prípadov diabetu 2. typu by bolo možné zabrániť zmenou životného štýlu.

Diabetes mellitus je choroba, ktorá v súčasnosti naberá rozmery epidémie. Podľa Martinku je ešte väčší ako u nás nárast v afrických či arabských krajinách. Cukrovka typu 2, ktorá sa donedávna pokladala za chorobu seniorov, sa dnes začína vyskytovať aj u detí, má ju i mladá generácia.

Klasická medicína pokladá diabetes za nevyliečiteľnú chorobu. So správne liečenou cukrovkou sa však dá viesť plnohodnotný život a zabrániť komplikáciám. Aj preto si až do februára môžu dať diabetici v lekárňach opäť skontrolovať, či majú svoje ochorenie pod kontrolou. Počas projektu „Dia dni v lekárni“ im bezplatne zmerajú glykovaný hemoglobín. Test sa považuje za najspoľahlivejší spôsob kontroly cukrovky. Všetky termíny možno nájsť na stránke www.zivotbezcukrovky.sk.