Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Deväť z desiatich Slovákov už niekedy prispelo na charitu

Foto: TASR/František Iván

Agentúra TNS Slovakia realizovala prieskum prostredníctvom internetu na vzorke tisíc respondentov vo veku 15 a viac rokov.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Deväť z desiatich Slovákov už niekedy v minulosti prispelo na charitu. A to buď finančne, materiálne alebo formou dobrovoľníckej pomoci. Vyplynulo to z prieskumu spoločnosti TNS Slovakia.

"Na charitu prispievajú skôr ľudia vo veku 30 rokov a starší, ženy a obyvatelia Slovenska s vyšším vzdelaním," priblížila PR manažérka spoločnosti TNS Slovakia Vladimíra Bunčáková. Naopak, na charitu v minulosti neprispievali hlavne muži, mladí ľudia a ľudia s nižším vzdelaním.

"Z tých respondentov, ktorí vo svojich výpovediach deklarujú, že na charitu v minulosti prispeli, až polovica (51,6 %) prispieva do zbierok, ktoré sa realizujú formou pokladničiek v uliciach," opísala Bunčáková. Necelá polovica (48,7 %) prispieva pomocou darcovskej sms, dve pätiny pravidelne nakupujú pohľadnice alebo iné produkty a tretina prispieva na charitu poukázaním 2 % z dane z príjmu fyzických osôb.

Agentúra TNS Slovakia realizovala prieskum prostredníctvom internetu na vzorke tisíc respondentov vo veku 15 a viac rokov. Terénna fáza výskumu sa uskutočnila v decembri 2011.