Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

K Svetovému dňu prevencie týrania detí budú viaceré aktivity a kampane

Ilustračné foto Foto: TASR/Denisa Horváthová

Podľa zahraničných výskumov sa asi každé piate dieťa v Európe stane aspoň raz obeťou sexuálneho zneužívania, pričom podľa odhadov v 70 až 85 percentách prípadov je páchateľom ten, ktorého obeť pozná.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Milióny detí na svete trpia následkami týrania, zanedbávania a sexuálneho zneužívania. Aj na Slovensku sa počet týraných či zanedbávaných detí zvyšuje. Na tieto skutočnosti, na prevenciu a pomoc týmto deťom sú zamerané viaceré aktivity na Slovensku pri príležitosti Svetového dňa prevencie týrania detí, ktorý je 19. novembra.

Podľa zahraničných výskumov sa asi každé piate dieťa v Európe stane aspoň raz obeťou sexuálneho zneužívania, pričom podľa odhadov v 70 až 85 percentách prípadov je páchateľom človek, ktorého obeť pozná.

Na Slovensku podľa staršieho prieskumu realizovaného v roku 1998 občianskym združením SLONAD 24,8 percenta detí z 5230 respondentov bolo vystavených telesnému týraniu zo strany rodičov (bitie rôznymi predmetmi, kopanie do dieťaťa, porezanie, a pod.) a 12,3 percenta uviedlo aspoň jednu z foriem sexuálneho zneužívania.

Z nového prieskumu, ktorý realizoval Inštitút pre výskum práce a rodiny v októbri 2013 na vzorke 1560 detí, vyplýva, že až 36 percent detí je vystavených jednej zo štyroch foriem násilia. Najčastejšou formou násilia je fyzické násilie (23,2 percenta), nasleduje emočné násilie (20,6 percenta), zanedbávanie (9,4 percenta) a sexuálne násilie (7,1 percenta.) V oblasti fyzického násilia z 23 percent detí 8. - 9. ročníkov základnej školy uviedlo kopnutie nohou 19,8 percenta, popálenie cigaretou 4,5 percenta a dusenie rukami či vankúšom 3,4 percenta detí. O týchto závažných zisteniach informovala dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi Mariana Kováčová z Centra Slniečko, neziskovej organizácie.

Najúčinnejším prostriedkom na elimináciu tohto javu je prevencia, a to formou metodicky pripravených programov pre deti, v rámci ktorých sa naučia chrániť, povedať nie, ak im niekto ubližuje a hľadať pomoc, ak si samy nevedia poradiť. Takisto je dôležité informovanie dospelých, či už v oblasti zdravotníctva, školstva a v iných rezortoch, ktorí si môžu všimnúť a upozorniť, že deti sú týrané. Je veľmi dôležité, aby si každý človek všímal ľudí okolo seba, verejnosť by nemala zostať ľahostajná k deťom.

O preventívnom projekte týrania detí a domáceho násilia - kampani "Slovensko potrebuje dobrých otcov" novinárov informovala podpredsedníčka Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť Lucia Faltinová. Partnerom kampane je Fórum donorov, ktorého je Faltinová výkonnou riaditeľkou. Zámerom tejto kampane je verejne poďakovať a spoločensky oceniť radových dobrých otcov, vyzdvihnúť ich dôležitú úlohu pre dieťa, jeho matku a spoločnosť. Chceme pripomenúť, že materiálne zabezpečenie zo strany otcov nie je všetkým a pre kvalitu života a prosperitu spoločnosti je ich poslanie oveľa komplexnejšie a významnejšie. Faltinová zdôraznila takisto dôležitosť propagovania filantropie ako životného štýlu.

Medzi aktivity zamerané na prevenciu týrania a pomoc deťom patrí Večer filantropie, ktorý pripravuje Fórum donorov a Divadlo Malá scéna STU v Bratislave. Toto benefičné podujatie sa uskutoční v pondelok 18. novembra o 19.00 h. Jeho súčasťou bude divadelné predstavenie Spoveď II. scenáristu Jána Koreca a režiséra Štefana Korenčiho, ako aj koncert. Účinkujú amatérski herci, ako aj hudobne nadaní zahraniční diplomati na Slovensku a predstavitelia občianskej spoločnosti. Uskutoční sa aj zbierka na podporu aktivít na pomoc týraným deťom a cez prestávku bude autogramiáda knihy Evy Bacigalovej Slzy otcov.

Začiatkom decembra sa v Divadle Andreja Bagara v Nitre bude konať benefičný koncert za účasti mnohých umelcov a hudobníkov.