Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Deti treba chrániť pred škodlivými vplyvmi horúčav

Na archívnej snímke z 27. júna 2022 digitálny teplomer na Obchodnej ulici v Bratislave. Teplomer ukazuje 38 stupňov Celzia. Foto: TASR - Dano Veselský

Neodporúča sa im preto pobyt na slnku najmä v čase od 10.00 do 15.00 h.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Deti treba chrániť pred škodlivými vplyvmi horúčav. Ich telo nie je schopné regulovať teplotu tak rýchlo ako telo dospelých. Neodporúča sa im preto pobyt na slnku najmä v čase od 10.00 do 15.00 h. Deti mladšie ako jeden rok by sa slnečnému žiareniu nemali vystavovať vôbec. Vyplýva to z odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti.

Počas pobytu v exteriéri treba deti podľa neho chrániť pokrývkou hlavy. "Vhodné je, aby aj deti používali slnečné okuliare s účinným UV filtrom," doplnil. Apeluje tiež na správny výber oblečenia dieťaťa. "Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov," odporučil.

Úrad podotkol, že deťom treba počas horúčav tiež zaistiť dostatok tekutín. Tie im treba podľa neho neustále ponúkať, pretože v zápale hry sa môžu zabudnúť napiť. "Vhodné sú pitná voda, neperlivá minerálna voda, nesladené ovocné čaje, prípadne riedené ovocné šťavy," povedal.

Deťom treba v lete umožniť častejšie sprchovanie a kúpanie. "S ochladzovaním môže narýchlo a krátkodobo pomôcť aj prikladanie vlhkého uteráka či vlhčené utierky," priblížil úrad. Deťom nad šesť mesiacov treba podľa neho opakovane natierať pokožku s vysokým ochranným faktorom. "Tie do šiestich mesiacov nenatierať krémami s ochranným faktorom, keďže na slnko vôbec nepatria. Chrániť ich je vhodné slnečníkom alebo clonou, nie plienkou prehodenou cez striešku kočiara, pretože bez prúdiaceho vzduchu im hrozí prehriatie," dodal.