Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Demokrati: Za zrušenie ÚŠP hrozí SR pozastavenie eurofondov a sankcia

Na snímke Eduard Heger. Foto: TASR - Pavol Zachar

Od stredy zaniká ÚŠP, jeho prokurátori boli zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR.

Bratislava 20. marca (TASR) - Za zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) hrozí Slovensku zastavenie financií z plánu obnovy a sankcia v plnej výške, teda 6,4 miliardy eur. Tvrdí to mimoparlamentná strana Demokrati. Hovorí o porušení dohody o pláne obnovy, kde sa Slovensko zaviazalo, že bude mať zavedený mechanizmus na predchádzanie podvodov a korupcie. Vláda podľa strany toto ustanovenie porušila. Demokrati chcú urobiť všetko pre obnovu ÚŠP.

"V zmluve sa píše, že ak porušíme toto pravidlo a nebudeme mať účinné mechanizmy na predchádzanie podvodov a korupcie, môže Európska komisia (EK) udeliť sankcie až do výšky sto percent z plánu obnovy. Pripomínam, že drvivá väčšina investícií po celej krajine je financovaná práve z európskych peňazí," uviedol expremiér zo strany Demokrati Eduard Heger. Vyzval preto súčasného predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), aby začal rokovať s vysokými európskymi úradníkmi.

Od stredy zaniká ÚŠP, jeho prokurátori boli zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR. Prípady, kde bola podaná obžaloba alebo kde je návrh na podanie obžaloby, by mali naďalej zostať súčasným prokurátorom. Kauzy z prípravného konania budú rozdelené primárne na krajské prokuratúry naprieč Slovenskom. Zrušenie ÚŠP bolo súčasťou nedávno schválenej zmeny trestných kódexov.