Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. Danko: SNS je sklamaná z vyjadrení B. Bugára

Na archívnej snímke zľava predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a podpredsedovia NR SR - Béla Bugár (Most-Híd) a Martin Glváč (Smer-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

SNS má podľa jeho slov záujem na zachovaní tejto vlády, odmieta však mediálne ultimáta od Mosta-Híd, ako aj svojvôľu poslancov v parlamente

Bratislava 15. augusta (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) nenúti Most-Híd k predčasným voľbám a je prekvapená a sklamaná z vyjadrení predsedu Bélu Bugára. Most-Híd bezdôvodne ultimatívnymi podmienkami už položil vládu Roberta Fica (Smer-SD), preto je na mieste otázka obozretnosti, ak Most-Híd hovorí o odchode z vlády v médiách a nie na koaličnej rade.

V reakcii na vyjadrenie predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára to pre TASR uviedol šéf národniarov Andrej Danko. Zdôraznil, že SNS pod jeho vedením nemá nič spoločné s Jánom Slotom a že SNS má záujem na zachovaní tejto vlády, odmieta však mediálne ultimáta od Mosta-Híd, ako aj svojvôľu poslancov v parlamente. Danko hovorí o potrebe rokovaní partnerov.

Bugár pre TASR povedal, že medzi SNS a Mostom-Híd nie je nevraživosť, ani nič, čo by sa nedalo vyriešiť rokovaním. A že útoky zo strany národniarov prichádzajú preto, že niektorí predstavitelia SNS sú tak naučení ešte z čias Jána Slotu. Bugár tiež hovoril o tom, že pre slovné ataky nevyvolá predčasné voľby. Odchod z koalície pripúšťa v tom prípade, že by sa potvrdila vedomá a aktívna účasť slovenských štátnych orgánov na únose Vietnamca.

"Hlboko ma uráža, ak môj koaličný partner ignoruje po dvoch rokoch, že SNS je ústretová a tolerantná. Opak je pravdou, nad rámec koaličnej zmluvy pani Lucia Žitňanská ako ministerka spravodlivosti presadzovala tvrdé drogy, došlo aj k iným nedorozumeniam na ministerstvách a k poslednému porušeniu koaličnej zmluvy došlo v prípade pani poslankyne Cséfalvayovej. Nikto neútočí do Mosta-Híd," vyhlásil pre TASR Danko.

Zdôraznil, že šéfka parlamentného zahraničného výboru Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) v prípade cesty nezaradeného poslanca Petra Marčeka na Krym otvorila túto tému na výbore bez akejkoľvek súčinnosti s koaličnými partnermi. "Urobila si PR tému a nikoho neinformovala. Nie je problém obsah jej dokumentu z výboru, ale to, že ignorovala koaličných partnerov," vysvetlil Danko.

SNS má podľa jeho slov záujem na zachovaní tejto vlády, odmieta však mediálne ultimáta od Mosta-Híd, ako aj svojvôľu poslancov v parlamente. "Jediná cesta je sadnúť si s partnermi za okrúhly stôl a prestať si odkazovať svoje postoje. SNS robila všetko pre upokojenie situácie aj pri konflikte Mosta-Híd so Smerom-SD pri páde vlády Roberta Fica a urobíme všetko preto, aby sa akékoľvek problémy riešili za okrúhlym stolom," doplnil Danko.

Na slová predsedu SNS sa kritizovaný koaličný partner rozhodol nereagovať. "Most-Híd tieto vyjadrenia radšej nebude komentovať," uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár.