Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

D. Saková v pondelok vymenuje za šéfa polícia M. Lučanského

Na snímke kandidát na post prezidenta Policajného zboru SR a súčasný prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský. Foto: TASR Martin Baumann

Podľa slov ministerky za zvolenie policajného pridelenca v Prahe Ivana Ševčíka hlasovalo o jedného poslanca menej a dvaja boli proti.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) v pondelok (15. 4.) vymenuje do funkcie policajného prezidenta Milana Lučanského. Rozhodla sa tak po osobnom stretnutí s oboma kandidátmi, ktorých do výberu posunul parlamentný brannobezpečnostný výbor. Oznámila to v nedeľnej relácii V politike na TA3.

"Je to pevné rozhodnutie. Môžem povedať, že hlavný dôvod bol výsledok hlasovania, pretože za generála Lučanského hlasovalo sedem poslancov brannobezpečnostného výboru, to znamená že aj poslanec opozície. Naopak, nikto nebol proti jeho menovaniu do funkcie," povedala Saková. Podľa jej slov za zvolenie policajného pridelenca v Prahe Ivana Ševčíka hlasovalo o jedného poslanca menej a dvaja boli proti.

Doplnila, že výsledky jeho práce si veľmi váži. Na otázky, či uvažuje o jeho budúcnosti v Policajnom zbore, odpovedala tým, že ak bude mať záujem, vie si to predstaviť. V takom prípade bude podľa svojich slov o možnostiach uplatnenia jeho skúsenosti hovoriť aj s novým policajným prezidentom.

S oboma kandidátmi sa Saková stretla ešte v piatok (12. 4.). Skonštatovala, že s nimi prebrala ich pohľad na stratégiu a rozvoj Policajného zboru.

SaS si želá, aby vymenovanie M. Lučanského po čase ocenilo čo najviac občanov



Rozhodnutie ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) vymenovať Milana Lučanského za policajného prezidenta SaS rešpektuje. „Želáme si, aby sa po istom čase ukázalo, že s týmto rozhodnutím bude spokojná nielen pani ministerka, ale aj čo najviac občanov,“ dodáva k tomu podpredseda liberálov Ľubomír Galko.

Podľa Galka v prípade Lučanského možno oceniť pozitívnu zmenu v práci oproti predchádzajúcemu prezidentovi Tiborovi Gašparovi. Zároveň očakáva, že Lučanský v budúcnosti rozptýli akékoľvek pochybnosti, ktoré sú spájané s jeho osobou. Verí, že dodrží i slovo, ktoré dal pri verejnom vypočutí pred poslancami parlamentu. "Ak nebude spokojnosť s jeho prácou zo strany nového ministra vnútra, nebude sa nasilu držať svojej stoličky a zakrývať sa potrebným súhlasom dvoch tretín členov brannobezpečnostného výboru parlamentu,“ pripomenul Galko Lučanského vyhlásenie. "Týmto vyhlásením je de facto naplnená požiadavka SaS, aby touto voľbou nebol staronový prezident Policajného zboru zabetónovaný vo svojej funkcii poslancami súčasnej vládnej väčšiny,“ pripomenul.

Igor Matovič a Gábor Grendel (obaja OĽaNO) spochybňujú nezávislosť výberu policajného prezidenta tvrdením, že vládna koalícia mala väčšinu aj v odbornej komisii, aj v parlamentnom výbore. "Nakoniec sa pani ministerka tvári, ako veľmi musela pár dní uvažovať, koho za policajného prezidenta vymenuje," dodali. Podľa ich názoru bolo vopred rozhodnuté. Podotkli, že lepšie by bolo, keby si šéfa volili samotní policajti. Taký policajný prezident by podľa ich slov požíval dôveru ľudí a bol by skutočne nezávislý. Lučanského však považujú za lepšieho ako jeho predchodcu.