Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Ceny ministerky kultúry SR získalo päť osobností a štyri inštitúcie

Na snímke vľavo riaditeľ Stredoslovenského múzea Marcel Pecník si prebral ocenenie od ministerky kultúry SR Silvie Hroncovej počas slávnostného odovzdávanie ocenení Cena ministerky kultúry 2022 v Slovenskej filharmónii 19. septembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

Ste neoceniteľní kultúrni ambasádori doma aj v zahraničí, prihovorila sa laureátom šéfka kultúrneho rezortu Silvia Hroncová.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Cenu ministerky kultúry SR za rok 2022 získali v utorok večer v Bratislave piati jednotlivci a štyri inštitúcie. Ocenenia v oblastiach umenia, kultúrneho dedičstva a kultúrno-osvetovej činnosti odovzdávala šéfka kultúrneho rezortu Silvia Hroncová.

Cenu za výnimočný prínos v oblasti audiovízie s prihliadnutím na film Svetlonoc, ktorý ocenili na festivale v Locarne, získala režisérka Tereza Nvotová. V oblasti divadla a literatúry sa laureátom stal dramaturg a autor komiksov Daniel Majling. V oblasti vizuálneho umenia s prihliadnutím na kurátorskú prácu na výstavách diel Marie Bartuszovej v Tate Modern v Londýne a v Museum der Moderne v Salzburgu získala ocenenie kurátorka Gabriela Garlatyová, v oblasti literatúry prekladateľka Julia Sherwood s prihliadnutím na dlhodobé šírenie tvorby slovenských spisovateľov v zahraničí. Ocenenie za dlhodobý prínos v oblasti divadelnej scénografie na najvýznamnejších operných scénach celého sveta dostal Boris Kudlička.

Na snímke generálny riaditeľ Slovenskej ústrednej hvezdárne Hurbanovo Marián Vidovenec si prevzal ocenenie počas slávnostného odovzdávanie ocenení Cena ministerky kultúry 2022 v Slovenskej filharmónii 19. septembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Pavel Neubauer


V kategórii výnimočný prínos inštitúcií v oblasti kultúrneho dedičstva alebo kultúrno-osvetovej činnosti patrí Cena ministerky kultúry za rok 2022 Slovenskej národnej galérii a jej kolektívu, ocenenie získali tiež Slovenský filharmonický zbor (SFZ), Stredoslovenské múzeum a Slovenská ústredná hvezdáreň.

"Ste skutoční virtuózi svojho žánru: kinematografie, dramaturgie, výtvarnej teórie, architektúry, hudby, múzejníctva, popularizácie astronómie, prekladateľstva a scénografie. Ste tiež neoceniteľní kultúrni ambasádori doma aj v zahraničí," prihovorila sa laureátom Hroncová. Šéfka kultúrneho rezortu tiež poukázala na to, že umenie vytvára mosty medzi ľuďmi, prehlbuje dôveru spoločnosti. "A zmierňuje aj extrémne prejavy, ktoré nás majú zraňovať a paralyzovať. Vy ste príkladmi toho, že kultúra a vzdelávanie, umenie a vedomosti majú aj v našej spoločnosti silných a nespochybniteľných ambasádorov," dodala.

Cena ministerky kultúry pre jednotlivcov, kolektívy a umelecké inštitúcie či kultúrno-osvetové zriadenia je prejavom ohodnotenia výnimočných umeleckých, tvorivých a interpretačných počinov, múzejných, galerijných, knižničných, kultúrno-osvetových a audiovizuálnych aktivít za predchádzajúci kalendárny rok alebo za dlhodobý či celoživotný prínos v jednotlivých oblastiach kultúry.