Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Čarnogurský nechce vidieť dievčatá ako Pussy Riot tancovať v kostole

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Otázka Pussy Riot proti sebe postavila Radoslava Procházku a Jána Čarnogurského.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Názory na uväznené členky ruskej punkovej kapely Pussy Riot v dnešnej diskusii prezidentských kandidátov postavili proti sebe zakladateľa a bývalého predsedu KDH Jána Čarnogurského a exposlanca tej istej strany Radoslava Procházku. Diskusiu organizoval v bratislavskom Pálfiho paláci Konzervatívny inštitút M.R. Štefánika.

Na otázku, či by v prípadnom druhom kole volieb uprednostnil svojich spoludiskutérov Andreja Kisku, Jána Čarnogurského, respektíve Petra Osuského (SaS) pred ľavicovým kandidátom, Procházka odpovedal, že ešte pred desiatimi dňami by bez váhania odpovedal kladne. "Stala sa mi jedna vec vo Svätom Juri s Jánom Čarnogurským, pri ktorej som začal výrazne váhať. Dostali sme sa do polemiky o súčasnom ruskom režime," povedal Procházka. "Ide o dokumentáciu vzťahu medzi občanom a štátom. Ja som hovoril, že tam je brutálnych zásahov proti základným občianskym slobodám toľko, že ja sa toho režimu desím," povedal Procházka s tým, že Čarnogurský sa zastával aj krokov ruskej justície voči Pussy Riot a tvrdil, že na Slovensku by dostali podobný trest.

Je v záujme Slovenska, aby malo dobré vzťahy aj smerom na východ, tvrdí Čarnogurský


"Je v záujme Slovenska, aby malo dobré vzťahy aj smerom na východ, a to je Ukrajina, Rusko, eventuálne až Čína," reagoval Čarnogurský. "My až tak veľmi nemôžeme hovoriť najmä do detailov typu súdneho procesu a čo s tým súvisí. Čo má iná krajina, násobne väčšia ako my, vo svojom vnútri robiť a čo nemá," dodal. "A pokiaľ ide priamo o proces s Pussy Riot. Ja by som jednoducho nechcel, aby také nejaké dievčatá, a to používam slušný výraz, tancovali, tak ako tancovali, v Dóme sv. Martina v Bratislave," zdôraznil. Procházka na to reagoval, že tento typ vystúpenia v kostole neschvaľuje ani on, rovnako však neschvaľuje postup ruských orgánov voči členkám kapely.

Osuský pripomenul, že druhé kolo volieb, o ktorom v hypotetickej rovine diskutujú, vôbec nemusí byť vypísané, ak niektorý z kandidátov získa nadpolovičnú väčšinu hlasov už v prvom kole. "Prvá vec je, aby bolo v týchto prezidentských voľbách druhé kolo. Verme, že bude. Ja som presvedčený, že aj svojím kusom nesenia kríža k tomu druhému kolu prispievam," povedal Osuský. Dodal, že väčšie množstvo pravicových kandidátov v prvom kole volieb môže zvýšiť účasť pravicových voličov, a tým zvýšiť šancu na druhé kolo volieb. "Bolo by veľmi cenné, aby na pravom brehu prebiehal volebný zápas tak, aby sa nikomu 14 dní po prvom kole voľby nezhnusili ostatní pravicoví kandidáti tak, že by sa vykopali priveľké priepasti a ľudia ostali doma," vyhlásil Osuský. "Pravicový volič nie je stádo, je kritický," povedal s tým, že ak na seba pravicoví kandidáti nebudú zbytočne agresívne útočiť, pravicoví voliči sa v druhom kole sami rozhodnú správne. "Pre našich voličov bude prirodzené voliť neľavicového kandidáta," zdôraznil.

"Som presvedčený, že šanca v druhom kole je vysoká," reagoval Andrej Kiska na margo šance pravicového kandidáta poraziť Roberta Fica (Smer-SD), ak by kandidoval. Hoci je popularita lídra Smeru-SD stále vysoká, prieskumy podľa Kisku ukazujú, že postupne klesá. "Jediné riziko v druhom kole je, že niektorý kandidát, ktorý nepostúpi, odporučí svojim voličom kandidáta Smeru-SD," povedal.

"Prezidentské voľby ešte nikdy na Slovensku nemali väčšieho favorita, akého budú mať vo Ficovi, ak bude kandidovať. Ale človek nemusí poznať nejaké veľké prieskumy, aby si vedel spočítať, že 35 - 40 percent nie je 51 percent. A ten, kto má 35 až 40 v prvom kole, bude musieť získať ďalších 15 v druhom kole. Druhé kolo je úplne nová hra," doplnil Kisku Procházka.