Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: R. FICO: Chceme vyhrať voľby, aj keď sme v ére antipolitiky

Predseda vládnej strany SMER-SD a premiér SR Robert Fico počas príhovoru na sneme strany Smer - sociálna demokracia v Martine v sobotu 9. decembra 2017. Foto: TASR - Michal Svítok

Delegátov tiež upozornil, že Smer-SD musí byť v rámci slovenskej politiky pripravený na široké koalície a slovo kompromis musí mať v slovníku.

Martin 9. decembra (TASR) - Strana Smer-SD je najúspešnejší politický projekt modernej histórie Slovenska a chce aj piatykrát vyhrať parlamentné voľby. V prejave na celoslovenskom sneme Smeru-SD v Martine to povedal líder strany a premiér Robert Fico s tým, že to nebude ľahké, keďže sa nachádzame v ére antipolitiky.

"Vyhrať voľby nebude jednoduché. Sme svedkami deštruktívneho populizmu a nového štýlu v politike - manažérizmu. Niekto si myslí, že štát sa dá riadiť ako firma, ale to nie je pravda. Nebude to ľahké aj preto, lebo Smer-SD je terčom pozornosti opozície a médií. Pozerajú sa na všetko, čo robíme, každého jedného z nás kontrolujú. Aj v takejto atmosfére som presvedčený, že tento cieľ je dosiahnuteľný, ale bude to veľmi ťažké," priznal.

Na margo Politického rámca činnosti strany Smer-SD, čo je dokument, ktorý budú delegáti schvaľovať, Fico poznamenal, že ak sa niekto domnieva, že politika sa dá robiť pre sto percent voličov, tak to nejde. "Buď sme strana jasne zadefinovaná a ponúkame politiku konkrétnemu voličovi, alebo sme postavení naširoko. Preto tento dokument jednoznačne definuje našu stranu ako sociálnodemokratickú. Nemôžeme z tejto cesty zísť," apeloval.

Podľa Fica musí Smer-SD zabudnúť na to, že bude oslovovať aj bratislavskú kaviareň, aj podnikateľov, aj živnostníkov, aj dôchodcov. "My chceme oslovovať voliča, ktorý má sociálne cítenie," vysvetlil.

Spomínaný dokument zároveň stanovuje mantinely a pravidlá, čo budú predstavitelia Smeru-SD predkladať a ako. Podľa Fica každý jeden funkcionár strany, či už minister, alebo štátny tajomník, si musí uvedomiť, že pracuje na pozíciách preto, lebo ho pokrýva Smer-SD. "My sme predovšetkým politici Smeru-SD a prosím každého jedného, aby na to pri robote nezabúdal," odkázal straníkom s tým, že musia chodiť medzi ľudí, podávať ruky a presviedčať ich.

Delegátov tiež upozornil, že Smer-SD musí byť v rámci slovenskej politiky pripravený na široké koalície a slovo kompromis musí mať v slovníku.

Robert Fico tvrdí, že Smer-SD je jasne definovaná strana vo vzťahu k EÚ a NATO. "Spolupráca s inými stranami do budúcnosti bude možná len vtedy, ak majú jasnú proeurópsku orientáciu. Tu si nemôžme dovoliť ustupovať. My hovoríme o jadre EÚ, nám integrácia svedčí. Preto prosím, neberme na ľahkú váhu, že sa v našom dokumente vážne zvýrazňuje proeurópska orientácia Smeru-SD," konštatoval.

Fico zopakoval, že nechce zo Smeru-SD bruselskú či medzinárodnú sociálnu demokraciu, ale slovenskú, ktorá bude veľmi jednoznačne rešpektovať aj určitú mieru špecifík. "To, že máme vlastné špecifiká, ešte neznamená, že nemôžeme byť sociálni demokrati. Musíme sa opierať o humanizmus, rovnosť, slobodu a najmä solidaritu. Musíme predať to, čo robíme. Ak to nedokážeme, sami si kopeme vlastný politický hrob," dodal.

R. Fico: Ak do nás pôjdu kameňom, my pôjdeme dvoma


Strana Smer-SD sa viac nebude riadiť biblickým heslom - kto do teba kameňom, ty doňho chlebom. Ak na Smer-SD niekto zaútočí kameňom, on odpovie dvoma. Počas prejavu na sneme Smeru-SD to avizoval líder strany a premiér Robert Fico.

"Viedli sme a vedieme niekoľko rokov v Smere-SD diskusiu, ako reagovať na útoky, ktoré sa na nás valia. Opozícia si ani nepípla počas mimoriadnej schôdze. Ukázalo sa, že stačí si pripraviť zopár argumentov a otázok a opozícia bola bezbranná. Oznamujem preto, že už nebudeme tolerovať klamstvá, svinstvá, podvody a faloš, ktoré tu denne máme od opozície aj z veľkej časti médií," odkázal.



Zároveň sa pýtal, či majú títo ľudia právo na moralizovanie. Pripomenul vzájomnú kontrolu poslancov počas tajnej voľby generálneho prokurátora za vlády Ivety Radičovej, kauzu odpočúvania za éry ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS), údajné daňové podvody Igora Matoviča (OĽaNO) či minulosť Borisa Kollára (Sme rodina). "Skončila éra politickej korektnosti z našej strany. Musíme sa brániť, musíme byť viac politici," zdôraznil.

Fico poukázal aj na úspech protikorupčného ťaženia jeho vlády. Odvolal sa na čerstvé vyhlásenie niektorých veľvyslanectiev, ktoré ocenili úsilie vlády v boji proti korupcii a povzbudili ju, aby pokračovala v boji proti podvodom.

Na záver vyše 40-minútového prejavu tradične odovzdal straníkom zlaté odznaky.

R. Fico: Smer chce sociálne práva v Ústave, dokončiť sociálny balík, vyššie mzdy


Po tom, čo európski lídri vo švédskom Göteborgu v novembri prijali tzv. európsky pilier sociálnych práv, začala na Slovensku príprava na novelizácii Ústavy SR, v ktorej by sa mali lepšie zakotviť niektoré sociálne práva. Má ísť napríklad o právo na minimálnu mzdu, hornú hranicu veku odchodu do dôchodku či existenciu prvého, druhého a tretieho dôchodkového piliera. Na sobotňajšom sneme Smeru-SD v Martine to vyhlásil predseda strany a premiér Robert Fico.

Pripomenul, že podľa súčasného nastavenia zákona bude o 18 až 20 rokov vek pri odchode do dôchodku 65 rokov a viac. "Predstava, že ľudia na Slovensku budú pracovať do sedemdesiatky, ak si uvedomíme, za akých podmienok pracovali v minulosti, je pre mňa neakceptovateľná. Preto by som chcel nájsť zhodu v Národnej rade, aby sme ústavne zakotvili hornú hranicu veku odchodu do dôchodku," avizoval Fico.

Rovnako si vie predstaviť ústavnú úpravu dôchodkového systému, hoci mal Smer-SD v minulosti voči tomu výhrady. Výhodou by bolo, že sa legislatíva v tejto oblasti nebude meniť tak ľahko ako doteraz. "Ak sa tento systém postupne nejako nastavil, poďme hovoriť aj s opozíciou, či vieme zakotviť existenciu takéhoto dôchodkového systému v Ústave SR. Myslím, že by to významne pomohlo k stabilite tohto mechanizmu," argumentoval premiér.



V rámci priorít Smeru-SD na ďalší rok avizoval tiež dokončenie opatrení z aktuálneho sociálneho balíka. Ide napríklad o zvyšovanie príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky, o ktorých sa v súčasnosti sporí vláda a zamestnávatelia. "Chcem prisľúbiť, máme pred sebou ešte prakticky dva mesiace, že sme pripravení rokovať, komunikovať a dolaďovať tieto návrhy," odkázal Fico podnikateľom.

Podľa vlastných slov si uvedomuje, že tieto zmeny budú mať dopad na podnikateľskú sféru, na druhej strane ich však ako ľavicový politik chce presadiť. "Dotiahnime do konca tieto veci. Približovanie miezd je téma, ktorej Smer-SD musí venovať veľkú pozornosť," zdôraznil. Vyzval aj ministra financií a podpredsedu strany Petra Kažimíra, aby sa začalo veľmi vážne hovoriť o platoch v štátnej a verejnej správe. "Bude to veľmi, veľmi drahé, len zosúladenie tabuliek s rastom minimálnej mzdy znamená dopad takmer 300 miliónov eur," vyčíslil Fico.

Obrovským problémom, na ktorý chce Smer-SD tiež reagovať, je nedostatok pracovnej sily. Slovensko si podľa Fica nemôže dovoliť strácať z tohto dôvodu konkurencieschopnosť a atraktívnosť pre zahraničné investície. "V januári spoločne pripravíme pre Radu solidarity a rozvoja kompletný zoznam opatrení, ktoré budú viesť k tomu, že na tento akútny problém budeme reagovať," avizoval.

Musí sa podľa neho napríklad pripraviť zoznam profesií, v ktorých je nedostatok ľudí a tam, kde je to možné, pustiť sa do rekvalifikácie nezamestnaných. "Až keď túto možnosť vyčerpáme, som pripravený hovoriť o tom, že poďme zjednodušovať administratívne postupy pri získavaní pracovnej sily zo zahraničia. Ale najprv musíme pracovať s tou časťou nezamestnaných, ktorých na Slovensku máme," zdôraznil Fico. Na diskusiu so županmi je podľa neho aj úprava štruktúry stredných škôl, ktorá by bola lepšie prispôsobená potrebám trhu práce.

Predseda Smeru-SD avizoval aj práce na podpore podnikového nájomného bývania. Návrhy v tejto oblasti podľa neho pripravuje tím okolo Viktora Stromčeka, štátneho tajomníka ministerstva dopravy a výstavby. "Aby sme umožnili veľkým firmám udržať si pracovnú silu v danom regióne. Rovnako robiť také opatrenia, ktoré nebudú znamenať vyľudňovanie niektorých častí Slovenska, lebo aj toho sme svedkami," dodal Fico.

R. Fico: Nebránim sa pozerať jedným okom dopredu, druhým dozadu


Líder Smeru-SD má úplne inú predstavu, ako riadiť stranu z hľadiska komunikácie vedenia a regionálnych štruktúr. Povedal to v záverečnom slove na sneme Smeru-SD v Martine.

"Na Madagaskare existuje príslovie, že je správne jedným okom sa pozerať dopredu a druhým niekedy dozadu. Ja sa tomu nebránim. Som presvedčený, že každá úroveň riadenia strany bude využitá na to, aby sme povedali, či chceme, alebo nechceme naštartovať naše motory," odkázal delegátom. Zároveň avizoval, že na predsedníctve sa v blízkej budúcnosti vykonajú zmeny týkajúce sa krajských aj okresných šéfov Smeru-SD.

Fico si zároveň uvedomuje, že súčasný generálny manažér strany Ján Richter, ktorý zastáva aj funkciu ministra práce, je vyťažený. "Uvedomujem si, že pri takom vyťažení, ako má Ján Richter, je komplikované riadiť procesy v strane. Riešime to," uistil.

Premiér na záver zdôraznil, že nepovažuje stranu za firmu. "Strana, to je obrovské množstvo ľudí a príbehov. Moja trpezlivosť je božská. Niektorí hovoria, že to až príliš preháňam s ústretovosťou. Ale nie je možné riadiť stranu tak, že budem búchať po stole. Každý proces musí prejsť ľudskou diskusiou," dodal.