Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Anna Záborská končí v KDH

Anna Záborská, archívna snímka. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Podľa jej slov to nebolo ľahké rozhodnutie, pretože projekt KDH považovala za svoje životné poslanie.

Bratislava 21. januára (TASR) - Dlhoročná poslankyňa Európskeho parlamentu Anna Záborská odchádza z KDH. Hnutie opúšťa po 30 rokoch, robí tak po zrelom uvážení. Podľa jej slov to nebolo ľahké rozhodnutie, pretože projekt KDH považovala za svoje životné poslanie.

"Rozumiem, že mnohí z vás budú prekvapení. Chápem, že niektorí mi to budú zazlievať, zatiaľ čo iným to možno bude aj ľúto. Avšak verím, že vzhľadom na naše dlhodobé priateľstvo sa ma pokúsite pochopiť. Poznáte ma a viete, že dobro a správne smerovanie strany boli pre mňa vždy prioritou a kedykoľvek som s jej smerovaním nesúhlasila, snažila som sa problémy riešiť vo vnútrostraníckej diskusii," odkázala členom KDH.

Záborská verí, že zdieľajú jej pohľad, že strana založená na kresťansko-demokratických princípoch by mala byť, okrem iného, otvorená takejto diskusii a rešpektovať iný názor. "Verím, že v KDH aj mimo neho je mnoho ľudí s podobným názorom, ktorí sú pripravení pokračovať v boji za hodnoty kresťanstva a demokracie," dodala.

KDH v reakcii označilo za paradoxné, že sa Záborská odhodlala k takémuto kroku práve v týždni modlitieb za jednotu kresťanov. "Je nám to ľúto a prajeme jej všetko dobré v osobnom živote. Zároveň jej chceme poďakovať za všetko dobré, čo pre KDH počas svojho dlhoročného pôsobenia urobila. KDH umožnilo pani Záborskej, aby bola viac ako 20 rokov v národnom a európskom parlamente. Keďže však predpokladáme, že sa mieni ďalej politicky angažovať, takéto konanie považujeme za trieštenie politickej scény a rozbíjanie hlasov kresťanských voličov, ktorých jednotu v súčasnosti Slovensko veľmi potrebuje," uviedol hovorca hnutia Stano Župa.

Podľa jeho slov uprednostniť osobný záujem kandidovať pred záujmom celku a jednoty kresťanských a konzervatívnych voličov je nezodpovedné a sebecké.