Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

A. Danko pozval na Slovensko zástupcov krajín Beneluxu

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Foto: TASR - Marko Erd

Návšteva by sa mohla uskutočniť na jar budúceho roka, keď sa bude prelínať slovenské predsedníctvo vo V4 s predsedníctvom Luxemburska v Beneluxe.

Luxemburg 3. mája (TASR) - V rámci nadchádzajúceho slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke (V4) predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) pozval na Slovensko zástupcov krajín Beneluxu. Oznámil to vo štvrtok počas svojej oficiálnej návštevy Luxemburského veľkovojvodstva.

Podľa Danka je podstatné, aby sa formát V4-Benelux posilňoval. "Štáty Beneluxu a štáty V4 si majú veľa čo povedať," vyhlásil Danko. Spresnil, že ide napríklad o otázky migrácie. Počas takýchto rokovaní sa podľa neho štáty dokážu oveľa lepšie pripraviť aj na európske otázky.

Návšteva by sa mohla uskutočniť na jar budúceho roka, keď sa bude prelínať slovenské predsedníctvo vo V4 s predsedníctvom Luxemburska v Beneluxe. Slovensko predsednícku štafetu vo V4 preberie 1. júla.

Predseda Národnej rady SR sa v Luxemburgu stretol s tamojším predsedom Poslaneckej snemovne Marsom Di Bartolomeom a predsedom vlády Xavierom Bettelom. S partnermi sa zhodli na tom, že úroveň slovensko-luxemburských bilaterálnych vzťahov je na veľmi dobrej úrovni.

Na programe predsedu parlamentu SR je aj návšteva obce Schengen, kde si prehliadne pamätník podpisu Schengenskej dohody a Schengenské múzeum.

Osobitná spravodajkyňa TASR Zuzana Ďuricová