Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. BOHÁČ: Lajčák ako generálny tajomník OSN? Good idea for Slovakia

Radomír Boháč v Tablet.TV Foto: TABLET.TV

Zaujíma vás, čo všetko robí a riadi generálny riaditeľ Sekcie ministra MZVaEZ SR? O témach známych i menej známych, priamo z „kuchyne ministerstva“, sa P. Demeš zhovára s diplomatom Radomírom Boháčom.

Bratislava 26. mája (TABLET.TV) – Ako veľvyslanec pôsobil v Indii, Portugalsku, naposledy v Dánsku. Teraz šéfuje Sekcii ministra na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Generálny riaditeľ Sekcie ministra Radomír Boháč sleduje kľúčové záležitosti, ktoré sa bezprostredne týkajú ministra. Jeho sekcia riadi Diplomatický protokol, Tlačový odbor, Odbor verejnej diplomacie či Odbor analýz a plánovania. Pracovníci Sekcie ministra môžu napríklad vstupovať do agend ako je príprava programového vyhlásenia. „Musíme byť na tepe dňa a vystihnúť aj pre potreby ministra to, čo v zásade hýbe svetom a Slovenskom, nielen navonok, ale aj dovnútra,“ vysvetlil diplomat, ktorý šéfuje približne 50 ľuďom.

Slovensko má v súčasnosti 89 zastupiteľských úradov po celom svete. Do tejto kategórie patria jednak Bilaterálne úrady, Generálne konzuláty či Stále misie. Osobitnou kategóriou sú Honorárne konzuláty, na čele ktorých nie sú úradníci vyslaní ministerstvom zahraničných vecí, ale súkromné osoby sídliace v danom obvode. Slovensko má takmer 200 honorárnych konzulátov.

„V ústredí máme okolo 490 zamestnancov a v zahraničí vyše 750, z toho 500 diplomatov. V porovnaní s krajinami podobnými ako Slovensko, sme na tom rovnako. To, čo štát dáva, dostáva späť,“ pokračuje veľvyslanec R. Boháč.

„Nesporne patríme k európskej diplomatickej špičke", vyjadril presvedčenie. Ako ďalej dodal, toto tvrdenie potvrdzuje skutočnosť, že v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky pôsobí mnoho Slovákov známych aj za hranicami Slovenska. „Rezort diplomacie je schopný produkovať nielen myšlienky, ale aj veľmi kompetentných diplomatov,“ doplnil.

V tejto súvislosti sa v médiách už dlhodobo špekuluje o možnej kandidatúre šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN. Samotný Lajčák však svoju kandidatúru oficiálne nepotvrdil. „Good idea for Slovakia,“ týmito slovami zareagoval šéf Sekcie ministra na možnú kandidatúru svojho rezortného šéfa do čela medzinárodnej mierovej organizácie OSN. Kedy sa dozvieme konkrétny dátum potvrdenia kandidatúry? „Trúfnem si povedať, že to bude už v priebehu pár dní,“ odpovedal Boháč.

„Pán minister veľmi jasne povedal, aké sú jeho priority. Je to príprava predsedníctva v Rade EÚ,“ objasnil diplomat a jedným dychom dodal, že je to jedinečná šanca, ktorá sa jednoducho neodmieta.

„Kedy, ak nie teraz? Kedy bude mať naša východoeurópska regionálna skupina reálnu šancu nominovať do pozície nového generálneho tajomníka OSN človeka z tohto regiónu?“ pýta sa veľvyslanec.

Šéf OSN by mal byť podľa jeho predstáv človek, ktorý má za sebou jednak profesionálne skúsenosti, ale tiež musí mať aj víziu ďalšieho rozvoja tejto organizácie.

„To sa zhmotňuje v osobe nášho ministra zahraničných vecí. Poznám ho už veľmi dlho a dovolím si tvrdiť, že tú šancu, ktorú má teraz, by mal využiť,“ vyjadril sa.

„Hovorím to aj ako človek, ktorý pôsobí v diplomacii od roku 1989. Ja urobím za svoju sekciu maximum, aby to vyšlo,“ povedal.

V relácii venovanej slovenským a zahraničným diplomatom sa ďalej diskutovalo aj o prioritách slovenskej zahraničnej politiky, príprave na predsedníctvo v Rade EÚ, ale aj o jednotnej prezentácii Slovenska v zahraničí. Podľa slov veľvyslanca a generálneho riaditeľa Sekcie ministra na MZVaEZ SR Radomíra Boháča nie je potrebné slovenské predsedníctvo v Rade ministrov dramatizovať.

„Buďme konečne národom, ktorí sa bude pozerať s humorom a optimizmom dopredu,“ vyzval diplomat a dodal, že cieľom predsedníctva je „umenie viesť“.

„Únia nie je strašiak, nie je to niečo, čo je na inej planéte. Úniu tvoríme my,“ vyjadril sa veľvyslanec.

Na margo jednotnej prezentácie Slovenska v zahraničí diplomat povedal, že „Good Idea Slovakia rezonuje“. Podľa jeho slov si značku osvojili aj podnikatelia či mládež.

„Po viac ako 20 rokoch máme konečne značku, ktorá znie, má veľmi dobrý imidž. Za posledné dva týždne od oficiálneho predstavenia značky Slovenska máme na ňu mimoriadne spontánnu reakciu,“ uzavrel generálny riaditeľ Sekcie ministra Radomír Boháč.

Pozrite si reláciu CD klub s moderátorom Pavlom Demešom.