Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Beňová:Presviedčať Lajčáka je nedôstojné, predsedníctvo zvládne aj iný

N archívnej snímke M. Lajčák. Foto: TASR/AP

Prezident SR Andrej Kiska ani v stredu (5. 12.) nerozhodol, či prijme, alebo odmietne demisiu Miroslava Lajčáka.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Prosiť člena vlády, aby si rozmyslel svoju demisiu, je pre štát nedôstojné. Myslí si to europoslankyňa za stranu Smer-SD Monika Beňová, podľa ktorej nadchádzajúce predsedníctvo v OBSE Slovensko zvládne aj s novým ministrom zahraničných vecí.

"Ja som Mira Lajčáka tiež prehovárala, aby ju nepodal, ale on ju v piatok podal. Od toho okamihu sa spustila podivná situácia, v ktorej predseda vlády aj prezident vravia, že je dobrý minister a minister je v demisii. Tak fajn, je dobrý minister aj dobrý diplomat, ale prepáčte, podal demisiu," napísala europoslankyňa na sociálnej sieti.

Prezident SR Andrej Kiska ani v stredu (5. 12.) nerozhodol, či prijme, alebo odmietne demisiu Miroslava Lajčáka (nominat Smeru-SD), ktorú minister podal v súvislosti s dianím okolo Globálneho paktu OSN o migrácii. Na rozhodnutie si vzal ešte čas vzhľadom na informácie, ktoré dostal. Podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) by definitívne riešenie mohlo prísť v priebehu dní až týždňov. Lajčák rešpektuje pozíciu prezidenta a bude vykonávať svoje povinnosti až do prijatia rozhodnutia hlavy štátu.

Lajčák rozhodnutie podať demisiu oznámil vo štvrtok (29. 11.) večer v nadväznosti na prijatie parlamentného uznesenia z dielne SNS a Smeru-SD. Vláda toto uznesenie v stredu vzala na vedomie, pakt odmietla a nikomu neschválila účasť v Marrákeši.