Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Slovensko

V Prievidzi pokračuje súd v kauze prievalu v bani Nováky

Baňa v Novákoch, archívne foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

K tragickému prievalu, pri ktorom zahynuli štyria baníci, došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli.

Nováky 24. júna (TASR) - Výpoveďami ďalších svedkov oddnes pokračuje na Okresnom súde (OS) v Prievidzi hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze tragického prievalu v bani Nováky v novembri 2006, pri ktorom zahynuli štyria baníci.

Pojednávanie vytýčil samosudca OS v Prievidzi Pavol Bielik ešte v apríli na štyri dni od 24. do 27. júna. TASR to potvrdil obhajca obžalovaných Peter Filip.

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu sú štyria vedúci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza Ing. Dalibor R., bývalý riaditeľ odboru meračstva a geológie a environmentálnych záťaží, Karol D., vedúci odboru riadenia výroby, RNDr. Jozef H., vedúci koordinátor výroby na úseku odboru merania a geológie, a Ing. Stanislav V., samostatný hydrogeológ zo závodu Bane Nováky, kde sa tragédia stala. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na štyri až 10 rokov.

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť. Štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.