Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

B. TICHÝ: Nedôvera sa v spoločnosti postupne vytráca

SVET Tu a teraz, ilustračné foto relácie Tablet.TV. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz bol Braňo Tichý, riaditeľ mimovládnej neziskovej organizácie Človek v ohrození.

Bratislava 19. októbra (TABLET.TV) – Pocit nedôvery sa v spoločnosti postupne vytráca, uviedol Braňo Tichý, riaditeľ organizácie Človek v ohrození v relácii SVET Tu a teraz. Odôvodnil tak, prečo bola téma dôvery, resp. nedôvery v spoločnosti jednou z ústredných tém medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet.

„Za šesť dní sme, súbežne v Bratislave i v Košiciach, premietli približne 60 filmov s touto a veľmi podobnou tematikou,“ uviedol na margo v poradí už 18. ročníka festivalu. „Mali sme potrebu prispieť k tomu, aby sa situácia zlepšila, a to tým, že otvoríme diskusiu o tom, čo sa deje vo svete, ale aj na Slovensku,“ dodal Tichý.

Ako tiež uviedol, tohtoročnými laureátmi Ceny Človeka v ohrození boli organizácia Via Iuris, študentská iniciatíva SomZA.to a advokát Peter Kubina. „Udeliť toto ocenenie sme sa vybraným laureátom rozhodli za ich odbornú, kampaňovú a aktivistickú prácu, ktorou prispeli ku zrušeniu tzv. Mečiarových amnestií a napomohli tak znovubudovať dôveru v právny štát na Slovensku.“

Ďalšou témou festivalu bola, ako uviedol Tichý, aj migračná kríza. „Politické elity na Slovensku tému migrácie uchopili ako bezpečnostnú tému, ako tému hrozby, a v momente, keď tá vlna ustala, tak tá debata zmizla,“ uviedol Tichý. „To, že téma migračnej vlny utíchla, nám dalo priestor na nádych a diskusiu o tom, čo chceme s migračnou politikou v budúcnosti robiť.“ Tichý na záver nevylúčil, že by sa z nej mohla stať politická téma pred voľbami. „Ja som presvedčený, že ak sa do dvoch rokov nespustí ďalšia vlna migračnej krízy, tak by téma ochrany hraníc, bránenia kultúry mohla vyznieť skôr smiešne,“ uzavrel.

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.