Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PÁTRANIE UKONČENÉ: VIDEO: Väzňa na úteku chytili po pár hodinách

Polícia zadržala väzňa na úteku Š. Botu. Foto: Polícia SR

Vyňuchal ho a chytil 6-ročný ovčiak Ubock v spolupráci so svojím psovodom iba pár hodín po úteku.

Banská Bystrica/Bratislava 17. augusta (TASR/TERAZ.sk) - Väzňa Štefana Bota, ktorý dnes v ranných hodinách unikol z vonkajšieho pracoviska na Zvolenskej ceste a ktorý je v súčasnosti v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v banskobystrickej časti Kráľová, sa už podarilo zadržať. Uviedol pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

"Popoludní v čase asi o 15. hodine došlo v blízkosti poľnohospodárskeho družstva Lukavica ku zadržaniu odsúdeného. Následne budú s odsúdeným realizované ďalšie procesného úkony," dodal Baláž.



Ako informovala TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petra Kováčiková, iba pred niekoľkými minútami sa podarilo banskobystrickej polícii vypátrať 43-ročného väzňa na úteku, ktorý dnes v ranných hodinách ušiel z vonkajšieho pracoviska Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici. "Odsúdeného muža vypátral služobný pes na vyhľadávanie osôb z oddelenia služobnej kynológie Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici," povedala hovorkyňa s tým, že do pátracej akcie nasadili všetky dostupné sily a prostriedky okresného aj krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Podľa nej akcia súčasne prebiehala aj v okolitých okresoch. Muža podľa hovorkyne zadržali v katastri obce Lukavica neďaleko Banskej Bystrice. "V súvislosti s jeho útekom sme začali trestné stíhanie a súčasne mu vyšetrovateľ vzniesol obvinenie pre trestný čin marenia výkonu úradného rozhodnutia. Vec bude riešená v superrýchlom konaní," dodala Kováčiková.

Na snímke 43-ročný väzeň Štefan Boto z Cinobane.
Foto: TASR - KR PZ Banská Bystrica


"Dnes v dopoludňajších hodinách došlo na nestráženom pracovisku s dohľadom mimo ústavu Banská Bystrica-Kráľová k nedovolenému vzdialeniu sa 43-ročného odsúdeného. Vo výkone trestu odňatia slobody sa nachádzal pre spáchanie trestného činu zanedbania povinnej výživy a ublíženia na zdraví, za čo mu bol uložený trest odňatia slobody v trvaní 28 mesiacov. Koniec výkonu trestu mal mať 22. februára 2018. Na základe tejto skutočnosti bolo v súčinnosti s Policajným zborom začaté bezprostredné prenasledovanie odsúdeného. Okolnosti udalosti budú predmetom ďalšieho šetrenia," uviedol dnes predpoludním Baláž.

Najviac psov v službách SR je v radoch slovenskej polície, a to až 733. "Vyše 90 percent z celkového počtu služobných psov Policajného zboru SR tvoria psy plemena nemecký ovčiak. Okrem nich využíva Policajný zbor v služobnej kynológii belgické ovčiaky malinois, labradorské retrievery a nájdu sa aj jedinci takých plemien ako doberman, rotvajler, chesapeake retriever," uviedli nedávno pre TASR z odboru kynológie a hipológie Prezídia Policajného zboru.

Na snímke Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici - Kráľovej 17. augusta 2017.
Foto: TASR - Branislav Račko


Títo väzni ušli z väzenského zariadenia v SR za posledné dva roky:



28. marca 2017 - Policajti Zboru väzenskej a justičnej stráže a Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach pátrali po väzňovi, ktorý ušiel z výkonu práce v obci Perín-Chym v okrese Košice-okolie. Polícii sa ho v krátkom čase podarilo vypátrať pri bývalom poľnohospodárskom družstve v časti Chym a to aj vďaka občanom priľahlých obcí, respektíve starostom, ktorí poskytli informácie a pomohli pri pátraní.

14. novembra 2016 - V ranných hodinách sa vzdialil z pracoviska s dohľadom mimo väzenského ústavu Košice-Šaca 41-ročný odsúdený väzeň. Pracoval v pekárni. Do výkonu trestu pôvodne nastúpil sám, koniec trestu mal mať 12. septembra 2017. Lehotu na podmienečné prepustenie by splnil dňa 12. marca 2017. Po odsúdenom sa začalo pátrať v súčinnosti s Policajným zborom. Zadržali ho 25. novembra 2016. Spoločné opatrenia na vypátranie väzňa realizovali v súčinnosti zložky Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach a Zboru väzenskej a justičnej stráže.

8. novembra 2016 - V Rimavskej Sobote ušiel väzeň, išiel na lekárske vyšetrenie a nevrátil sa z neho. Išlo o odsúdeného, ktorý si trest odpykával na otvorenom oddelení Sabová, čo je najmiernejšie väzenie. Mužovi sa mal trest skončiť 16. mája 2018. V rámci cezhraničnej spolupráce odsúdeného zadržali v podvečerných hodinách v Maďarsku v obci Ózd.

2. júna 2016 - Počas väzenských prác neďaleko leopoldovskej väznice utiekol väzeň Ľubomír Behan. Za jeho útek boli prepustení traja dozorcovia. Z väznice sa mu podarilo ujsť ráno. Polícii a príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže sa ho podarilo zadržať 8. októbra 2016. Úkrytom hľadanej osoby bol rodinný dom na adrese trvalého bydliska otca hľadaného. Na základe tejto informácie príslušníci cieľového pátrania Prezídia Policajného zboru pripravili policajnú akciu na zadržanie hľadaného Ľubomíra. Do policajnej akcie sa zapojili prezidiálni cieľoví pátrači, príslušníci Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru, policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Trnave a psovodi Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.