Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Súd uznal asistenta poslanca Rajtára Filipa R. vinným

Na archívnej snímke poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS). Foto: TASR - Martin Baumann

Filip R. mal podľa medializovaných informácií ako zamestnanec komerčnej banky preniknúť do účtu vtedajšieho šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Asistent poslanca Národnej rady SR Jozefa Rajtára (SaS) Filip R. je vinný zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Rozhodol o tom Okresný súd Bratislava V na utorkovom hlavnom pojednávaní. Filipovi R. vymeral trojročný trest s päťročným odkladom a skúšobnou lehotou. Má sa tiež verejne ospravedlniť exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) a nemôže päť rokov pracovať v inštitúciách, kde sa oboznamuje s bankovým tajomstvom. Rozsudok nie je právoplatný, Filip R. sa odvolá.

"Rešpektujem rozhodnutie súdu, aj keď s ním nesúhlasím. Odvoláme sa," povedal po rozsudku Filip R. "S predmetným rozhodnutím nesúhlasíme, považujeme viaceré otázky za sporné, porušenia sme vymenovali veľmi presne. Preto sme podali odvolanie. Musíme si ale počkať na odôvodnenie rozsudku a z toho budeme potom vedieť podrobnejšie. Dnes to bolo zo strany sudkyne stručné a mnohé otázky podľa mňa ostali otvorené," povedal obhajca Marek Para.



Filip R. zdôraznil, že sa na súde snažili dokázať jeho nevinu, na čo mal podľa neho súd prihliadnuť. Nikde sa podľa jeho slov ale nepíše, čo vlastne vyzradil. Súd skonštatoval, že Filip R. v banke urobil screenshoty a posunul ich ďalej. "Áno, ale komu a kedy som to posunul, súd nikdy neskonštatoval," povedal médiám Filip R., ktorý chce dostať prejudiciálnu otázku do Luxemburgu. "Nech sa na to pozrú oni. Nech sa vyjadria, ako konať v takejto situácii," uviedol. O výške trestu povedal, že je to spodná hranica, ktorá bola možná. "Nepredpokladali sme, že by som išiel sedieť," poznamenal.

Poslanec Rajtár celý súdny proces kritizuje. Sudkyňa podľa neho na obžalovaného nazerala rovno ako na vinného. "Od začiatku volala Filipa páchateľom," podotkol Rajtár, ktorý opätovne odmietol, že by svojho asistenta navádzal na trestný čin. V procese odmietol vypovedať. "Ako poslanec mám právo nevypovedať, tento proces bol od začiatku zinscenovaný," zdôraznil s tým, že proces bol na úrovni súdu v rozvojových krajinách. Rajtár považuje za absurdné, aby exminister Kaliňák vystupoval na verejnosti ako poškodený.

Filip R. mal podľa medializovaných informácií ako zamestnanec komerčnej banky preniknúť do účtu vtedajšieho šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka. Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách.

"V celej tejto kauze sa ukázalo, že Rajtár je obyčajný zbabelec, slaboch obetujúci svojho poslaneckého asistenta, mladého chlapca na začiatku profesionálnej kariéry, ktorý si nemal šancu uvedomiť závažnosť konania, o ktoré ho požiadal Rajtár. Keď sa to celé prevalilo, nechal v tom Filipa R. samého, aby si zachránil svoju vlastnú kožu," uviedol vo svojom stanovisku Kaliňák.

Výberová chronológia kauzy poslaneckého asistenta Filipa R.


10. júna 2016

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Filipa R., asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára, ktorý pracoval v Tatrabanke. Stalo sa tak po tom, ako si pozrel účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra dopravy Jána Počiatka (obaja Smer-SD). Urobili uňho aj domovú prehliadku. "Pri výkone svojej poslaneckej práce som sa dozvedel o prevodoch, ktoré sú v rozpore s tvrdením ministra Kaliňáka. Ten sa snažil navodiť dojem, že nemá väzby na podnikateľa Ladislava Bašternáka a jeho firmy," povedal Rajtár. Asistent poslanca bol obvinený z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva.


15. júna 2016

Filip R., obvinený asistent poslanca NR SR Jozefa Rajtára (SaS), sa k skutku kladenému za vinu priznal a jeho spáchanie oľutoval. "Vysvetlil motív svojho konania a spáchanie činu oľutoval. Výsluchu obvineného nepredchádzalo obmedzenie jeho osobnej slobody. Obvinený bol pred vykonaním výsluchu poučený o všetkých svojich právach, obhajcu si nezvolil a do zápisnice svojím podpisom potvrdil, že nebol na neho vyvíjaný fyzický ani psychický nátlak. Sťažnosť proti uzneseniu o vznesení obvinenia si nepodal," povedal námestník prokurátorky pre trestný úsek Krajskej prokuratúry Bratislava (KP BA) Oliver Janíček.


19. júna 2016

Pracovník Tatrabanky Filip R., ktorý si pozrel účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), by mal byť braný ako oznamovateľ nekalých praktík. Myslí si to právnik Pavel Nechala, ktorý spolupracuje s mimovládnou organizáciou Transparency International Slovensko (TIS). "Ide o prípad whistleblowingu. Tie informácie sa zatiaľ javia ako veľmi dôležité pre verejnú diskusiu," skonštatoval Nechala.


24. júna 2016

Prokurátori, ktorí figurujú v prípade Filipa R., asistenta poslanca Národnej rady SR Jozefa Rajtára (SaS), sú prepojení na podnikateľa Ladislava Bašternáka. Na tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia opozičných strán OĽaNO-NOVA a SaS. Podľa nich prokurátori Bystrík Palovič mladší (OP Bratislava V) a Vladimír Pravda (KP Bratislava) vlastnia byty v bytovom komplexe, ktorý postavil Bašternák. Generálna prokuratúra avizovala, že toto podozrenie preverí.


30. júna 2016

Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára neuspokojili doterajšie vysvetlenia podriadených prokurátorov s väzbami na podnikateľa Ladislava Bašternáka. Chce, aby mu objasnili svoje majetkové pomery.


10. mája 2017

Polícia ukončila vyšetrovanie v prípade obvineného Filipa R., asistenta poslanca NR SR Jozefa Rajtára. "V predmetnej veci je ukončené vyšetrovanie prípravného konania a v súčasnosti vyšetrovateľ vykonáva s procesnými stranami preštudovanie spisového materiálu," uviedol pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.


19. júla 2017

Okresný súd (OS) Bratislava V vytýčil termín pojednávania s obvineným Filipom R., na 3. augusta 2017. Informovalo o tom Ministerstvo spravodlivosti SR na svojej internetovej stránke. Filip R. čelí obvineniu z trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade dokázania viny môže stráviť za mrežami tri až osem rokov.


1. augusta 2017

Vyšetrovací spis proti Filipovi R. je kompletne protizákonný. Vyhlásili to predstavitelia SaS. Prípad sa podľa nich preto nemal dostať pred súd. "Zo strany policajného vyšetrovateľa nebol produkovaný čo i len jediný zákonný a procesne použiteľný dôkaz, ktorý by potvrdzoval trestnoprávny charakter oznámeného skutku," uviedol poslanec Jozef Rajtár. Vyplýva to podľa neho z analýzy právnej zástupkyne Filipa R. Evy Mišíkovej. Na základe zisteného skutkového stavu neboli splnené podmienky na podanie obžaloby.


3. augusta 2017

Súdne pojednávanie s Filipom R. sa začalo na Okresnom súde (OS) Bratislava V v Bratislave-Petržalke. Obžalovaný sa na súd dostavil v sprievode svojej advokátky Evy Mišíkovej a poslanca NR SR Jozefa Rajtára. Pojednávanie sprevádzal záujem verejnosti a médií, po pár minútach však sudkyňa verejnosť vylúčila. Z pojednávania vyplynulo, že o to požiadala Tatrabanka. V ďalšom priebehu pojednávania Filip R. odmietol vypovedať, nakoľko sa necíti byť vinný.


19. októbra 2017

Výsluchom dvoch svedkov, medzi nimi aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), pokračovalo na OS Bratislava V hlavné pojednávanie v prípade obžalovaného Filipa R. Pojednávanie sa konalo opäť za zatvorenými dverami. "Veľmi selektívne, deformovane a účelovo vybral niektorú z tých informácií, ktorá následne vyvolala ten dojem, že som prijal peniaze od Bašternáka, čo nie je pravda," povedal Kaliňák pri odchode z pojednávacej miestnosti. Pojednávanie bolo odročené na 19. decembra.


19. decembra 2017

Na ďalšom pojednávaní na Okresnom súde Bratislava V. predložil Marek Para, obhajca obžalovaného poslaneckého asistenta Filipa R., tzv. prejudiciálnu otázku. Na jej základe má Súdny dvor EÚ v Luxemburgu preskúmať, či Filip R. nie je whistleblower, a teda nemal by byť vôbec postihovaný. Otázku Súdnemu dvoru EÚ v Luxemburgu musí predložiť slovenský súd.


28. februára 2018

OS Bratislava V zrušil hlavné pojednávanie v prípade obžalovaného Filipa R., na žiadosť obhajcu obžalovaného z dôvodu kolízie pojednávaní. Namiesto vytýčeného termínu 1. marca 2018 sa ďalšie pojednávanie určilo na 10. mája 2018.


10. mája 2018

Pred sudkyňou OS Bratislava V vypovedali traja znalci. "Hlavné pojednávanie bolo odročené na 19. júna, keď sa súd bude oboznamovať s listinnými dôkazmi a mali by zaznieť záverečné reči," informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Pojednávanie sa tak malo blížiť ku koncu.


19. júna 2018

Naplánované hlavné pojednávanie v kauze obžalovaného Filipa R. júna sa neuskutočnilo. Mali odznieť záverečné reči a očakávalo sa vynesenie rozsudku. Ako uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak, na súd bolo doručené písomné ospravedlnenie neúčasti obhajcu na pojednávaní z dôvodu jeho aktuálnej práceneschopnosti.


8. septembra 2018

Nový termín pojednávania v prípade obžalovaného Filipa R. bol určený na 25. septembra 2018.