Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Analytik: Náhrady originálnych liekov pomáhajú šetriť peniaze

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ozrejmil, že udržaniu systému zdravotnej starostlivosti by mohla pomôcť aktívna podpora súťaže na liekovom trhu, ktorej výrazne pomáha používanie generických a biologicky podobných liekov.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Slovensko môže šetriť náklady na lieky využívaním ich náhrad. "Nie sme takí bohatí, aby sme si mohli dovoliť míňať verejné zdroje na drahé lieky, pokiaľ máme k dispozícii lacnejšie, rovnako bezpečné a efektívne alternatívy," hovorí riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Peter Goliaš.

Ozrejmil, že udržaniu systému zdravotnej starostlivosti by mohla pomôcť aktívna podpora súťaže na liekovom trhu, ktorej výrazne pomáha používanie generických a biologicky podobných liekov. Podľa Asociácie generických výrobcov GENAS majú generiká sťažený vstup na slovenský trh, lebo systém úhrad liekov z prostriedkov verejného zdravotného poistenia umožňuje rozdiely v úhradách originálnych a generických liečiv. GENAS tvrdí, že neisté podnikateľské prostredie pre výrobcov a nesystémové zmeny v úhradách a kategorizácii vytvárajú nepredvídateľné podmienky, ktoré obmedzujú plánovanie pre výrobcov, a tak znemožňujú schopnosti vyjednávania lepších cien.

Ďalšou prekážkou má byť to, že podľa súčasnej legislatívy sa aj zmena veľkosti balenia existujúceho generika už považuje za nové generikum a podlieha cenovému konaniu, čo má mať negatívny dosah už na všetky existujúce balenia v zozname.

Slovensko pri výdavkovo najväčších molekulách zatiaľ podľa Goliaša v prieniku biosimilárnych liekov zaostáva za mnohými vyspelejšími štátmi Európskej únie (EÚ). "Možno to považovať za nevyužitú príležitosť. Vývoj v týchto krajinách by mohol inšpirovať slovenských regulátorov aj zdravotné poisťovne k otvorenejšiemu prístupu pri cenotvorbe a zavádzaní súťaže medzi referenčnými a biosimilárnymi liekmi," zhrnul.

V EÚ podľa neho nové biologicky podobné lieky rýchlo prenikajú na trhy. To sprevádza prudký pokles cien, čo umožňuje dosahovať výrazné finančné úspory aj rozšírenie liečby na širší okruh pacientov. "Generické a biosimilárne lieky môžu priniesť očakávaný benefit pre systém, len ak je vytvorená zdravá konkurencia medzi výrobcami a sú vytvorené optimálne podmienky na trhu," pripomenul farmakoekonóm Branislav Obšitník.

Ministerstvo zdravotníctva pre TASR reagovalo, že realizuje množstvo edukačných aktivít o biosimilárnych liekoch, o tom, že majú rovnakú účinnosť ako originálne lieky a snaží sa vytvárať jasné a predvídateľné podmienky pre farmaceutické firmy aj pre platcov. "Predovšetkým dbáme o to, aby pacient bez medicínskych obmedzení mal dostupnú liečbu bez doplatku," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Každý štvrťrok ministerstvo podľa nej vykonáva revíziu úhrad, pričom hlavným cieľom je zohľadniť cenotvorbu v dôsledku vstupu generických a biosimilárnych liekov. "Zmeny sa týkajú celého kategorizačného zoznamu a prihliadalo sa najmä na to, aby lieky s rovnakou účinnou látkou mali rovnakú úhradu zdravotnej poisťovne a aby v novovzniknutých úhradových skupinách boli lieky s nulovým alebo dostupným doplatkom pre pacienta," doplnila Eliášová.