Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Alojz Hlina obhájil post predsedu KDH

Na snímke novozvolený predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina. V sobotu o tom tajným hlasovaním rozhodli delegáti na 27. sneme hnutia v Ružomberku. Foto: TASR/Miroslava Siváková

Podporilo ho 233 delegátov.

Ružomberok 17. marca (TASR) – Mimoparlamentné KDH naďalej povedie jeho doterajší predseda Alojz Hlina. V sobotu o tom tajným hlasovaním rozhodli delegáti hnutia na 27. sneme v Ružomberku. Hlina získal vo voľbe 233 hlasov, volilo 338 delegátov.

Delegáti si na sneme volili aj podpredsedov KDH. Aj naďalej nimi budú Pavol Zajac, Milan Majerský, ktorý je predsedom prešovskej župy a Peter Bobula. Majerský získal podporu 284 delegátov, Bobula 232 a Zajac podporu 201 delegátov. Vo voľbe podpredsedov bolo odovzdaných 331 platných hlasovacích lístkov. Každý delegát mohol dať hlas trom kandidátom na podpredsedu, dokopy bolo kandidátov päť.

Zmena stanov hnutia, ktorá mala upraviť skratku názvu strany, sa neuskutočnila. Znovuzvolený predseda hnutia návrh stiahol, a to z dvoch dôvodov. „Jeden je taký prozaický – že sa nám natiahol snem a voľby. V zásade sme sa dostali času, kde mnoho ľudí už malo povinnosti a museli odísť. Druhým dôvodom je, že aj z diskusie vyplynula potreba doplniť nejaké stanoviská,“ doplnil Hlina s tým, že k zmene stanov sa určite ešte vráti. Názov mal podľa návrhu zostať Kresťanskodemokratické hnutie, no skratka KDH sa mala doplniť o slovné spojenie "Kresťanskí demokrati". Skratka tak po zmene mala byť "KDH - Kresťanskí demokrati".

O post predsedu sa okrem Hlinu uchádzal aj nezaradený poslanec NR SR Richard Vašečka, ktorý nedávno opustil OĽaNO, ten získal 101 hlasov. Hlasovania sa zdržali traja delegáti, jeden hlasovací lístok bol neplatný.


Hlinovi pred snemom verejne deklarovali podporu členovia predsedníctva KDH. Vašečka svoju kandidatúru zdôvodňoval silnou a naliehavou ponukou zvnútra KDH. V pondelok ho za kandidáta na post predsedu nominovala prešovská primátorka Andrea Turčanová. Záujem o post predsedu mal aj nitriansky krajský poslanec Miloslav Hatala, ten sa však v sobotu kandidatúry vzdal.

Alojz Hlina sa narodil 22. októbra 1970 v Liptovskom Mikuláši. Absolvoval Strednú školu poľnohospodársku v rodnom meste. Neskôr študoval na Vysokej škole poľnohospodárskej (v súčasnosti Slovenská poľnohospodárska univerzita) v Nitre. Po novembri 1989 zo školy odišiel a stal sa prvým manažérom Vysokoškolskej únie Slovenska. Venoval sa podnikaniu a pozornosť verejnosti vyvolával občianskymi iniciatívami a aktivitami.

Do parlamentu sa v roku 2012 dostal na kandidátke hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Z klubu hnutia vystúpil a od marca 2015 pôsobil v poslaneckom klube Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Pracoval vo Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť. V septembri 2014 si zaregistroval stranu Občania Slovenska. Kresťanskí demokrati a strana Alojza Hlinu Občania SR podpísali koncom apríla 2016 zmluvu o spolupráci, ktorá mala viesť až k povolebnej spolupráci. Zmluva vypršala 120 dní pred parlamentnými voľbami v marci 2016.

Dňa 11. apríla 2015 požiadal Hlina o členstvo v KDH a vysvetlil, že ak KDH jeho členstvo odobrí, vzdá sa funkcie predsedu aj členstva v strane Občania Slovenska a vedením do najbližšieho snemu poverí jednu z členiek strany. Jeho žiadosti vyhoveli a od 18. apríla 2015 je členom KDH.

Novým predsedom KDH sa stal Alojz Hlina 11. júna 2016. V tajnom hlasovaní o tom v prvom kole rozhodli delegáti snemu v Ružomberku, od ktorých získal 223 hlasov.