Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Alojz Hlina príde rečniť do prázdneho parlamentu

Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

Nezaradený poslanec je pripravený tam aj spať.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Napriek tomu, že schôdza Národnej rady SR sa začína až 26. novembra, budova parlamentu nebude v utorok (5.11.) zívať prázdnotou. Nezaradený poslanec Alojz Hlina sa totiž chystá predniesť svoje dva návrhy noviel zákonov, ktoré mu parlamentná väčšina pre nedostatok času presunula z októbrovej schôdze na november.

"Prídem v utorok o deviatej, prednesiem návrh, počkám na hlasovanie o 11-tej aj o 17-tej. Ak nikto nepríde, od stredy (6.11.) prídem znova a pravdepodobne tam zostanem spať," prezradil svoje plány pre TASR. Hlina je totiž presvedčený, že neexistoval najmenší dôvod, aby sa minulý týždeň ukončila schôdza v stredu 30. októbra o 15. hodine. "Chápal som, že pre sviatky chceli skončiť v stredu, ale prečo sekli schôdzu o tretej?" pýtal sa Hlina s tým, že vládna strana Smer-SD mu znemožňuje výkon poslaneckého mandátu.

Na ukončení schôdze v stredu o 15. hodine sa dohodli poslanci na grémiu. Hlina nie je zaradený v žiadnom klube a na grémium tak prístup nemá. "Znemožňujete mi výkon poslaneckého mandátu. Mám tu zákon o exekučnom poriadku, ktorý je dôležitý pre státisíce ľudí," argumentoval poslanec ešte minulý týždeň. Už vtedy avizoval, že do parlamentu napriek ukončeniu rokovania príde. Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) mu odvetil, že pokojne môže. O Hlinových návrhoch však nebude mať kto hlasovať.

Plénum na náklade návrhu Pašku presunulo na posledné rokovanie v roku Hlinove novely Exekučného poriadku a zákona o štátnych symboloch. Okrem toho sa presunuli aj viaceré správy.