Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Aktivisti žiadajú prezidenta, aby vetoval zákon o hazarde

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od budúceho roka hráčov, ale najmä prevádzkovateľov hazardných hier, čakajú nové prísnejšie pravidlá.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Zástupcovia Iniciatívy Zastavme hazard odovzdali v stredu petíciu do podateľne Kancelárie prezidenta SR. Občania v nej žiadajú prezidenta SR Andreja Kisku, aby nepodpísal zákon o hazardných hrách, ktorý minulý týždeň schválil parlament. Iniciatíva tvrdí, že zákonom sa masívne rozšíri propagácia hazardu a vznikne množstvo internetových kasín.

"Našou najväčšou výhradou je to, že sa sprivatizuje štátny monopol v sektore online hazardu. Stávkové kancelárie budú mať znížené odvody a štát príde o vyše 33 miliónov eur ročne. Zavádza sa predĺženie mnohých licencií až na desať rokov. A aj keď občania vyzbierajú petície v obciach a mestách, tak päť až desať rokov sa v tých mestách reálne nič nezmení. Taktiež sa podporí reklama pre všetkých, ktorí získajú nové licencie na online hranie, a tá bude často zameraná aj na mladistvých. Podporuje sa tak aj hranie mladistvých," priblížil Peter Beňa z iniciatívy.

Aktivisti tvrdia, že sa nezavádza žiadna ochrana hráčov, ktorá by bola funkčná. "Podľa ministerstva budú tí hráči hrať legálne, síce prehrajú celý majetok, ale časť toho majetku, ktorý celý prehrajú, pripadne štátu vo forme odvodov," uviedol Beňa.

Internetovú petíciu podpísalo viac ako 7.200 občanov. Vyzývajú v nej prezidenta, aby zákon nepodpísal a vrátil ho Národnej rade SR s pripomienkami, ktoré budú žiadať, aby sa napríklad zabránilo divokej privatizácii sektora online hazardu na úkor štátu, aby sa zabezpečila ochrana detí a zraniteľných skupín pred reklamou na online hazard, a aby sa zabezpečila ochrana hráčov pred problémovým hraním.

Od budúceho roka hráčov, ale najmä prevádzkovateľov hazardných hier, čakajú nové prísnejšie pravidlá. Vyplýva to z novely zákona o hazardných hrách z dielne Ministerstva financií SR, ktorú minulý utorok (4.12.) schválilo plénum. Právna norma podľa rezortu financií reaguje na najnovšie trendy digitalizácie, ktoré neobišli ani sektor hazardu. Zámerom je tiež zvýšiť ochranu spotrebiteľov.