Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

A.Kiska: Nesmieme dovoliť, aby sa slovo demokracia zle vysvetľovalo

Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas pietnej spomienky na obete komunistického režimu pri pamätníku Brána slobody pod hradom Devín v Bratislave pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu 17. novembra 2018. Foto: TASR - Martin Baumann

S príhovorom vystúpil aj slovenský kňaz Šebastián Košút, ktorý si tiež prevzal ocenenie za jeho protikomunistickú činnosť.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Pri pamätníku Brána slobody pod hradom Devín si v sobotu pripomenuli výročie pádu komunistického režimu. Pietneho aktu pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu sa zúčastnili prezident Andrej Kiska, premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), viacerí politici, veľvyslanci a zástupcovia veľvyslanectiev Veľkej Británie, Poľska a Českej republiky, ale aj členov Konfederácie politických väzňov Slovenska a žijúcich politických väzňov.

Prezident označil 17. november 1989 za najvýznamnejší deň modernej slovenskej histórie. Tento štátny sviatok považuje za deň, keď môžeme oslavovať mladosť, slobodu, demokraciu. Aj dnes je podľa neho potrebné sa zamyslieť, či máme demokraciu takú, akú sme si všetci želali. Kiska pripomenul aj slová zosnulého otca Antona Srholca, že na demokracii nám treba ešte veľa pracovať. Budúcnosť videl podľa Kisku v mladých ľuďoch.

Prezident v príhovore apeloval na verejnosť, že všetci musia zveľaďovať krajinu a nesmú dovoliť, aby sa demokracia neustále znevažovala. "Nesmieme dovoliť, aby sa slovo demokracia zle vysvetľovalo," ozrejmil. Je podľa neho neodpustiteľné, aby si niekto, kto vyhral voľby, myslel, že môže všetko a krajina mu patrí. "Vždy keď niekto taký príde, musíme sa my všetci, ktorí chceme slobodné a demokratické Slovensko k úcte všetkým tým, ktorí za slobodu a demokraciu bojovali a často aj položili, musíme sa ozvať," doplnil.

Na snímke vľavo premiér SR Peter Pellegrini počas pietnej spomienky na obete komunistického režimu pri pamätníku Brána slobody pod hradom Devín v Bratislave pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu 17. novembra 2018.
Foto: TASR - Martin Baumann


Pellegrini avizoval, že novembrové udalosti 1989 neboli len 17. november, ale všetky udalosti, ktorému mu predchádzali. Spomenul tiež pochod študentov v Bratislave za lepšie podmienky a 9. november, keď padol Berlínsky múr. "Sedemnásty november bol otváraním brán. Prvá takáto brána sa otvorila pre náš nový začiatok," uviedol predseda vlády.

"Veľmi by som si želal, aby tak ako pred 29 rokmi, aj teraz prevládal na Slovensku pokoj, chuť pozitívnej zmeny prispieť k tomu, aby sa Slovensko ďalej posúvalo k civilizovanému svetu a aby bolo v spoločnosti menej agresie a negatívnej energie," povedal Pellegrini. Vzájomné súperenie a nenávisť v politike Slovensko podľa neho nikam neposunie.

S príhovorom vystúpil aj slovenský kňaz Šebastián Košút, ktorý si tiež prevzal ocenenie za jeho protikomunistickú činnosť. Slávnostná pietna spomienka pri pamätníku sa konala aj za prítomnosti Vojenskej hudby Ozbrojených síl SR. Na záver podujatia zaznela hymnická pieseň Kto za pravdu horí.