Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

HLINA: Rezort vnútra konštatuje, že u nebankoviek je všetko v poriadku

Foto: TASR/AP

Informoval o tom predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina, ktorý ešte ako poslanec NR SR a člen brannobezpečnostného výboru inicioval vypracovanie tejto správy.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV)SR v správe Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť ohľadom konania nebankoviek skonštatovalo, že je všetko v poriadku. Informoval o tom predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina, ktorý ešte ako poslanec NR SR a člen brannobezpečnostného výboru inicioval vypracovanie tejto správy.

"To, čo predložilo ministerstvo vnútra ma mrzí, lebo v zásade povedalo, že všetko je v poriadku," uviedol dnes Hlina pred budovou jednej z nebankoviek na Obchodnej ulici v Bratislave. Podľa jeho slov, konanie nebankoviek je možné posudzovať z pohľadu dvoch trestných činov. Neoprávneného podnikania a úžery.

"Z pohľadu úžery, MV konštatuje, že prišlo 11 trestných oznámení, všetky odmietla, operatívne preverovanie polícia neurobila žiadne," uviedol Hlina. Z pohľadu druhého trestného činu bolo podaných 11 trestných oznámení z toho osem zaslala NBS. Polícia odmietla skoro všetky okrem jednej. Polícia ďalej podľa Hlinu iniciovala 22 šetrení na základe podnetu NBS opäť s nulovým výsledkom. "Všetci vieme, hociktoré reklamné noviny si otvoríte, máte tam plno inzerátov o pôžičkách. Otvoríte si internet, zahltí vás to pôžičkami, polícia operatívne zistila, že nič, čiže všetko je ako z pohľadu tejto správy v poriadku," dodal predseda KDH.

Hlina ďalej poukázal na to, že polícia v správe skonštatovala, že z dôvodu nízkeho nápadu, tieto činy nie je možné zaradiť medzi závažné. Predseda KDH preto vyzval ľudí, aby zaniesli svoje úverové zmluvy z nebankoviek na políciu, aby tieto prípady prešetrila a vytvorili tak spoločenský tlak na kompetentné úrady. Zároveň vyzval aj členov brannobezpečnostného výboru, aby sa téme nebankoviek naďalej venovali.