Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Kiska s rakúskym prezidentom hovorili o V4 a nadštandardných vzťahoch

Rakúsky prezident Alexander Van Der Bellen (vpravo) a slovenský prezident Andrej Kiska počas tlačovej konferencie 19. februára 2018 vo Viedni. Foto: TASR/AP

V4 je podľa Van der Bellena veľmi dobre zorganizované zoskupenie, ktoré otázky dokáže riešiť samostatne.

Viedeň/Bratislava 19. februára (TASR) - Upevňovanie veľmi dobrých vzájomných vzťahov, pozícia Vyšehradskej skupiny (V4) a jej vnímanie v Rakúsku či indexácia rodinných prídavkov boli témy, o ktorých v pondelok rokoval prezident SR Andrej Kiska so svojím rakúskym kolegom Alexandrom Van der Bellenom vo Viedni.

Rakúsky prezident s potešením prijal najvyššieho slovenského predstaviteľa a vyjadril presvedčenie, že vzťahy medzi Rakúskom a Slovenskom sú na veľmi dobrej úrovni. "Vzťahy medzi Slovenskom a Rakúskom sú excelentné... len ťažko sme hľadali témy, ktoré nás môžu rozdeľovať," vyhlásil.

Kiska s ním súhlasil a priblížil, že počas rokovania sa rozprávali aj na tému Vyšehradskej skupiny a o tom, ako ju vníma Rakúsko. "Osobne som smutný, ak niektorí politici z V4 zneužívajú toto zoskupenie na presadzovanie svojich vlastných vnútropolitických názorov," povedal slovenský prezident.

V tejto súvislosti zdôraznil, že "ak niektorá krajina z V4 hľadá nejaký most na prepojenie s Európskou úniou, určite to nie je Slovensko". Slovensko podľa neho jasne vyjadrilo svoje proatlantické a proeurópske nastavenie.

Podľa Van der Bellena je V4 "veľmi dobre zorganizované zoskupenie", ktoré otázky dokáže riešiť samostatne.

Prezidenti sa vyjadrili aj k plánu rakúskej vlády okresať prídavky na deti žijúce v zahraničí. "Z pohľadu indexácie rodinných prídavkov pokladáme za nefér, pokiaľ človek, ktorý pracuje v Rakúsku a prispieva do sociálneho systému, aby nemohol používať rovnaké výhody sociálneho systému," uviedol Kiska.

Rakúsky prezident v tejto súvislosti vyzdvihol veľmi dôležitú úlohu, ktorú Slováci pracujúci v Rakúsku majú, a pripomenul, že v tejto veci je potrebné brať ohľad na európsku legislatívu.

Slovenský prezident na záver dodal, že tento problém výborné vzťahy medzi krajinami nepoškodí.

Po rokovaní v Hofburgu sa slovenský prezident presunie na stretnutie s predsedom rakúskeho parlamentu Wolfgangom Sobotkom.

Osobitná spravodajkyňa TASR Zuzana Ďuricová