Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Kiska poslednýkrát volil v pozícii prezidenta, vyzval ľudí na účasť

Na snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska s manželkou Martinou vychádzajú z priestoru na úpravu volebných lístkov vo volebnej miestnosti počas volieb do Európskeho parlamentu, v Poprade 25. mája 2019. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Nemali by sme dovoliť, aby nás reprezentovali ľudia, s ktorými nezdieľame rovnaké hodnoty, možno aj extrémisti, zdôvodnil Kiska.

Poprad 25. mája (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska volil v sobotu posledný raz v pozícii hlavy štátu, svoj hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) vhodil do volebnej schránky tradične doma, v Poprade. „Manželka sa smiala, že bude poslednýkrát reprezentovať ako prvá dáma. Päť rokov ubehlo ako voda, je na ľuďoch, ako toto obdobie zhodnotia,“ skonštatoval.

V rozhovore s novinármi vyzval ľudí na účasť na voľbách a pripomenul, že ide o veľa. „Všetci, ktorí sú presvedčení o tom, že Európska únia je výborný projekt, že Európa je aj naša Európa, my, ktorých je väčšina, mali by sme ísť voliť. Nemali by sme dovoliť, aby nás reprezentovali ľudia, s ktorými nezdieľame rovnaké hodnoty, možno aj extrémisti,“ zdôvodnil Kiska. Upozornil, že Európska únia v súčasnosti čelí viacerým výzvam - prvýkrát v histórii je tu krajina, ktorá chce odísť z Únie, sú názory o viacrýchlostnej Európe, veľa sa diskutuje o zásahoch EÚ do politiky jednotlivých štátov. Je podľa neho dôležité, aby v tomto ťažkom období mali slovenskí zástupcovia v EP silný mandát a „bolo počuť hlas silného a sebavedomého Slovenska, v silnej a sebavedomej Európe,“ dodal prezident.



Pripomenul tiež, že podľa prieskumov väčšina ľudí na Slovensku chce byť v EÚ a vidí pozitíva tohto projektu. Práve títo ľudia by v sobotu podľa Kisku nemali ostať doma. „Pretože vidíme, že extrémisti sa mobilizujú, je množstvo bilbordov a aktivít po celom Slovensku a nesmieme si nechať našu Európu ukradnúť,“ upozornil prezident. Je presvedčený, že mať rád svoje mesto či svoju krajinu, nie je v protiklade s tým, že človek je presvedčeným Európanom.

„Vždy pri voľbách vidíme množstvo nových ľudí, nové strany, som presvedčený, že by sme sa mali pri každých voľbách pozerať hlavne na príbehy týchto kandidátov aj na tých nových, ktorí do politiky vstúpili. Nevoliť podľa sľubov, ale podľa toho, čo dokázali pre krajinu, pre región, pre mesto. To je dôležitý signál.

V sobotu šiel voliť o čosi skôr, ako pôvodne avizoval. Zdôvodnil to slnečným dňom, ktorý chce stráviť s rodinou. „Chystám sa navariť dobrý obed a plánujeme ísť so synom do zoologickej záhrady,“ prezradil.