Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kiska:Modernizácia ozbrojených síl je potrebná, musí byť transparentná

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Michal Svítok

Premiér Peter Pellegrini včera večer osobne informoval prezidenta, že vláda dnes pravdepodobne schváli nákup F-16.

Bratislava 11. júla (TASR) - Modernizácia ozbrojených síl je podľa prezidenta SR Andreja Kisku nevyhnutná a potrebná. Zvolený postup však má byť transparentný. Povedal to v stredu jeho hovorca Roman Krpelan.

"Premiér Peter Pellegrini včera večer osobne informoval prezidenta Andreja Kisku, že vláda dnes pravdepodobne schváli nákup F-16. Prezident zobral túto informáciu na vedomie," uviedol Krpelan.




Vláda v stredu schválila nákup 14 amerických stíhačiek F-16 Block 70/72. Tie dostali prednosť pred švédskymi strojmi JAS-39 C/D Gripen, o ktorých prenájme rokovalo ministerstvo obrany ešte pod vedením Martina Glváča (Smer-SD).

Neutajovaná časť materiálu, ktorý pripravilo ministerstvo obrany pod vedením Petra Gajdoša (SNS), bola zverejnená v utorok (10.7.) večer. Neobsahuje informácie o cenovej ponuke vlád Švédska a USA. Pellegrini (Smer-SD) to odôvodnil tým, že priamo obe tieto strany si ich zverejnenie neželali. Postup rozhodovania o nákupe stíhačiek kritizuje opozičná SaS aj mimoparlamentné strany KDH a Progresívne Slovensko.