Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. Danko:SNS nebude súhlasiť so zmluvou, ktorá zapredá našu suverenitu

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa Danka by Slovensko na základe predloženej zmluvy za pár miliónov eur prišlo o letiská.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) dúfa, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) vyrokuje v Spojených štátoch amerických také podmienky dohody o obrannej spolupráci, ktoré neohrozia suverenitu krajiny. Návrh zmluvy spolupráce s USA podľa neho upravoval podmienky prítomnosti a činnosť ozbrojených síl USA na území SR. TASR o tom informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

Podľa Danka by Slovensko na základe predloženej zmluvy za pár miliónov eur prišlo o letiská. "Som veľmi rád, že túto hrozbu SNS včas zastavila a minister Lajčák aktuálne rokuje o novej zmluve. Stále však budeme trvať na tom, že v novej zmluve nesmie byť ani slovo o dočasnej a ani trvalej prítomnosti ozbrojených síl USA," uzavrel predseda parlamentu.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) koncom marca vyhlásil, že ministerstvo zahraničných vecí bude pokračovať v rokovaniach o obrannej spolupráci s USA na úrovni rámcovej dohody. Cieľom rokovaní má byť potvrdenie, či Slovensko vie vyjednať zmluvu, ktorá nebude narúšať suverenitu krajiny, nebude garantovať prítomnosť vojsk USA na území Slovenska a nebude ho nútiť realizovať projekty, ktoré na svojom území nechce.