Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KISKA: Ak bude zlyhávať vláda, predčasné voľby by boli prínosom

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR Oliver Ondráš

Premiér Peter Pellegrini sa v piatok (22. 3.) vyjadril, že vládna koalícia sa začína odkláňať od svojich priorít.

Bratislava 25. marca (TASR) - Občania našej krajiny dali v posledných parlamentných voľbách mandát tomuto parlamentu, ktorý si vytvoril vládnu koalíciu. A občania by očakávali, že parlament bude fungovať na obdobie, na ktoré bol zvolený. Novinárom to v pondelok povedal prezident SR Andrej Kiska na margo témy predčasných volieb, o ktorých sa v poslednom čase v koalícii hovorí.

"Ak by ale dochádzalo k zlyhávaniu z pohľadu fungovania vlády, určite by som aj ako prezident povedal, že predčasné voľby by boli prínosom. Ale či k tomu dôjde alebo nie, to je otázka pre vládnu koalíciu," odkázala hlava štátu. Kiska očakáva, čo sa bude diať v najbližšom období. "V utorok (26. 3.) zasadne Koaličná rada. Problémy v koalícii boli aj v minulosti, a nie malé, a viedli sa aj diskusie o predčasných voľbách," pripomenul.

Prezident sa nevyhol ani téme svojej politickej budúcnosti. Zopakoval, že sa vyjadrí po 15. júni, keď sa mu skončí mandát. A to bez ohľadu na to, či budú predčasné voľby alebo nie.

Premiér Peter Pellegrini sa v piatok (22. 3.) vyjadril, že vládna koalícia sa začína odkláňať od svojich priorít. Pevne verí, že jeho vláda ešte má čo ponúknuť, a želal by si voľby v marci 2020. "Ale pre mňa je dôležitejšie poskytovať kvalitný a profesionálny výkon a slúžiť ľuďom. A ak sa to nebude dať, tak silou-mocou len s cieľom zachovať si moc a funkciu zostať až do marca 2020 vo vláde nie je to najlepšie pre Slovensko," skonštatoval.

V sobotu (23. 3.) na premiérove slová zareagovala SNS. "Sme sklamaní, že predseda vlády uprednostňuje predčasné voľby. Ak to považuje za jediné riešenie, jeho návrh podporíme," napísali. Most-Híd odkázal, že o tom treba hovoriť na Koaličnej rade.