Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Do čistenia Zvolena sa v týchto dňoch zapojilo aj okolo 320 žiakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Iniciatíva je súčasťou aktivity 'Spolu vyzbierame viac' a mladí ľudia ju absolvujú od pondelka 10. apríla do dnešného dňa.

Zvolen 12. apríla (TASR) - Spolu 320 žiakov zvolenských základných a stredných škôl sa zapojilo do zbierania odpadu v rôznych častiach mesta. Iniciatíva je súčasťou aktivity 'Spolu vyzbierame viac' a mladí ľudia ju absolvujú od pondelka 10. apríla do dnešného dňa.

Výsledok snaženia najmladších Zvolenčanov predstavia na tamojšom Námestí SNP počas Lesníckych dní (21. apríla). „Žiaci podobné aktivity vnímajú pozitívne, radi sú chválení a radi sa cítia byť užitočnými. Takýmto štýlom môžeme vychovať generáciu detí, ktoré budú zodpovedné za svoje konanie a nebudú sa báť priložiť ruku k dielu,“ uviedla Mária Danihelová zo Základnej školy Jilemnického 1.

Mesto v týchto dňoch nečistia len deti a školská mládež, ale aj dospelí. Napríklad zamestnanci zvolenských firiem METRO Cash & carry SR a Continental vymenili jeden deň v kancelárii za deň na čerstvom vzduchu. METRO dalo spoločne so žiakmi dvoch základných škôl v centre mesta do poriadku Park Štefana Višňovského a okolie Zvolenského zámku. Continental sa zase pustil do skrášlenia ústredných vojenských cintorínov.

„Firemným dobrovoľníctvom sa naša spoločnosť začala intenzívnejšie zaoberať už v minulom roku. Podieľali sme sa hneď na dvoch dobrovoľníckych podujatiach v rámci mesta. Po pozitívnej odozve nielen zo strany našich zamestnancov, ale aj verejnosti, sme sa utvrdili v tom, že má zmysel zapájať sa do podobných akcií,“ priblížila Iveta Blašková z Continentalu.

Brigády však organizujú sídliská aj združenia. „V rámci brigády na Borovej hore 22. apríla by sme chceli vyzbierať odpadky, vyhrabať lístie spod stromov pri jazierku, pozametať chodníky okolo jazierka a budov, upraviť prístupový chodník k jazierku. Práce je všade veľa a každá pomocná ruka sa cení,“ odkazujú členovia Podborovského spolku, ktorí organizujú dobrovoľnícku brigádu na Deň Zeme.

V ten istý deň by sa na krajšie mali premeniť aj brehy Hrona, kde organizujú brigádu mesto Zvolen, Vodohospodársky podnik a ďalšie inštitúcie a združenia. Pracovať sa bude aj na hradisku Peťuša. Okolie Môťovskej priehrady čistili rybári a poľovníci už 8. apríla. Všetky brigády technicky zabezpečuje mesto v spolupráci s firmou Marius Pedersen.