Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zranení robotníci sú po páde mosta v stabilizovanom stave

Hasiči zasahujú na mieste nešťastia. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pravdepodobnou príčinou pádu je podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka kolaps oceľových skruží, ktoré podopierajú debnenie, kam sa lial betón.

Poprad/Prešov 5. novembra (TASR) – Zdravotný stav hospitalizovaných robotníkov v popradskej nemocnici po páde diaľničného mosta vo výstavbe v katastri obce Iliašovce, okres Spišská Nová Ves, je stabilizovaný. TASR to dnes ráno potvrdil riaditeľ Nemocnice Poprad, a. s., Jozef Tekáč.

"Pacient, ktorý u nás ležal na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, je stabilizovaný, v dobrom stave, plánuje sa jeho preloženie na traumatologické oddelenie," priblížil Tekáč. Druhý pacient, ktorý je hospitalizovaný na traumatologickom oddelení, je taktiež stabilizovaný, je pri vedomí a komunikuje. "U tohto pacienta sa plánuje ešte jeden operačný výkon. Nejde o nič vážne, je to zlomenina predkolenia, ktorá sa najprv riešila konzervatívne, teraz sa lekári rozhodli pre operáciu," vysvetlil Tekáč.

Naďalej vo vážnom zdravotnom stave je robotník, ktorého previezli do Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. "Celkový stav pacienta je stabilizovaný, avšak pre zranenie pľúc si vyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu. Pacient je pri vedomí, no jeho stav je vážny," priblížila hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková. Počas dňa ho čakajú rediagnostické vyšetrenia, aby lekári lepšie zistili jeho zdravotný stav. "On bol vlastne zasypaný a zaliaty betónom, pľúca má poškodené aj preto, že sa vlastne nadýchal betónu, takže je opäť potrebná celá diagnostika," dodala hovorkyňa.

Zásah leteckých záchranárov po zrútení betónového mosta vo výstavbe ori obci Kurimany, okr. Levoča, 2. novembra 2012.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
V Levočskej nemocnici boli dodnes hospitalizovaní traja pacienti, jedného z nich dnes preložia do nemocnice v Košiciach – Šaci. TASR to potvrdila hovorkyňa spoločnosti Agel SK Marta Csegnerová. "Druhého pacienta preložíme z oddelenia intenzívnej starostlivosti na chirurgické oddelenie, tretí pacient zatiaľ ostáva na oddelení intenzívnej starostlivosti," doplnila Csegnerová. Všetci traja sú podľa nej mimo ohrozenia života, ich zdravotný stav budú lekári naďalej monitorovať.

Rovnako stabilizovaný bol zdravotný stav šiestich pacientov, ktorých hospitalizovali v nemocnici v Spišskej Novej Vsi. Hovorkyňa Sveta zdravia Veronika Deckerová v nedeľu (4.11.) informovala, že u jedného z nich lekári diagnostikovali ťažšie poranenia driekovej chrbtice, avšak bez ochrnutia. "Ostatní utrpeli ľahšie zranenia ako poranenia hrudníka, odreniny a rezné rany. Všetci pacienti sú pri vedomí a v stabilizovanom stave," dodala.

K
Zrútený betónový most vo výstavbe pri obci Kurimany, okr. Levoča, 2. novembra 2012.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
 páde diaľničného mosta vo výstavbe došlo v piatok (2.11.) krátko pred 15. hodinou. Na mieste zahynuli dvaja robotníci, jeden ďalší zomrel pri prevoze do nemocnici a štvrtá obeť tragédie podľahla zraneniam v košickej nemocnici. Štrnásť zranených robotníkov hospitalizovali v nemocniciach v Levoči, Poprade, Prešove a Spišskej Novej Vsi. Pravdepodobnou príčinou pádu je podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka "kolaps oceľových skruží, ktoré podopierajú debnenie, kam sa lial betón".