Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Aj bratislavská Devínska Nová Ves už zverejňuje zoznam psov na webe

ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Devínskonovovešťania si tak môžu ľahko skontrolovať, či ich sused psa do evidencie prihlásil, alebo nie.

Bratislava 15. októbra (TASR) – Aj bratislavská mestská časť (MsČ) Devínska Nová Ves už zverejňuje na webe zoznam psov, ktoré má vo svojej evidencii.



Chce takto dosiahnuť, aby svojich štvornohých miláčikov prihlásili všetci psičkári a zaplatili za nich daň.

Obyvatelia sa na webe dozvedia, aký pes býva na akej adrese, plemeno, prípadne jeho farbu, pohlavie a tiež, či je pes nebezpečný. Zoznam udáva aj dátum narodenia zvieraťa a odkedy ho psičkár drží. Devínskonovovešťania si tak môžu ľahko skontrolovať, či ich sused psa do evidencie prihlásil, alebo nie. "Chceme takto docieliť, aby si psičkári začali plniť svoje daňové povinnosti," povedal pre TASR starosta MsČ Milan Jambor.

V mestskej časti dnes evidujú 1197 psov. Tento rok plánuje samospráva za daň za psa vybrať 22.000 eur, do konca augusta jej zatiaľ takto pribudlo do rozpočtu 21.556 eur. Na vysávanie psích exkrementov tento rok z rozpočtu vyčlenila 14.100 eur. "Ak by sme pomocou zverejňovania psov získali ďalšie financie, opäť ich vynaložíme na čistotu mestskej časti," dodal starosta.

Samospráva začala zverejňovať zoznam psov v rámci projektu eGov. Chce ním prispieť k lepšej informovanosti občanov aj k vyššej transparentnosti. Obyvatelia si tak na webe môžu nájsť zverejnené aj rôzne zmluvy, objednávky či faktúry.