Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Známe osobnosti budú bicyklovať pre hendikepovaných občanov

Charitatívny projekt Misia 01 - archívne zábery Foto: TASR

Charitatívny projekt Misia je nápadom českých režisérov Petra Formana a Jana Svěráka, ktorý vlani vyskúšali slovenskí herci a iné osobnosti.

Bratislava 18. júl (TASR) – Charitatívny kuriérsky projekt s názvom Misia 02 na pomoc hendikepovaným občanom pripravujú jeho organizátori v spolupráci s mestom Bratislava. Po úspešnej minuloročnej premiére sa uskutoční 12. septembra.

"Do konca augusta nám môžu Bratislavčania zasielať tipy a príbehy hendikepovaných ľudí, ktorí potrebujú nejaké zdravotné či iné nevyhnutnosti, emailom na našu stránku misia@bratislava.sk. Z nich päťčlenná komisia začiatkom septembra vyberie a overí záujemcov, aby nedošlo k zneužitiu," na dnešnej tlačovej konferencii povedala organizátorka Misie Monika Kozelová. Zároveň dodala, že pred termínom podujatia bude spustená webová stránka www.misia.eu so zoznamom jazdcov – kuriérov. Listy v zalepenej obálke s označením Misia 2 možno odovzdať aj na prízemí magistrátu.

Misia je výmysel českých režisérov Petra Formana a Jana Svěráka, ktorý vlani vyskúšali slovenskí herci a iné osobnosti. "Mňa teší, že to nie je odfotenie sa pred nejakým šekom, ale riadna drina jazdiť po meste a byť v pohotovosti od 10. do 17. hodiny. Tu odpadá akákoľvek administratíva a nie je žiaden prostredník pri odovzdaní vyzbieraného daru," konštatoval herec Nikita Slovák.

Aj podľa výtvarníčky Veroniky Gabčovej–Lučeničovej, ktorá vraj vlani vyzbierala najviac peňazí, je to iná charitatívna autentická a rýchla pomoc konkrétnym ľuďom, ktorí v ten deň dostanú vyzbierané financie. Projekt pochvaľuje aj ďalšia členka výberovej komisie Lucia Hablovičová, ktorá pri premiére zažila aj pád z bicykla. "Je to výnimočný projekt, pretože k aktivite oslovil desiatky známych tvárí, ktoré sa nebáli prezliecť za kuriérov," zdôvodnila Hablovičová.

Výber kuriérov je obmedzený, ale do projektu sa môžu zapojiť aj ďalší občania a to výrobou elektrickej energie na dvoch stacionárnych bicykloch pre koncert skupiny OBD.