Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Počas zimy bude návštevníkom k dispozícii 80 kilometrov bežeckých trás

Muž na bežkách v bežeckom areáli na Štrbskom Plese. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Bežecké trate budú v lokalitách Starý Smokovec a okolie, Tatranská Lomnica a okolie, Štrbské Pleso a Veľká Lomnica.

Vysoké Tatry 22. novembra (TASR) - Vysokotatranské kopce potešia počas nadchádzajúcej zimy aj milovníkov bežeckého lyžovania. Dokopy 80 kilometrov upravovaných tratí bude denne k dispozícii pre každého nadšenca, od úplných začiatočníkov až po vrcholových športovcov.

„Navyše vďaka novej mobilnej aplikácii budú mať mapy trás lyžiari vždy so sebou. Celý projekt bežeckých trás stojí Oblastnú organizáciu cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry 50.000 eur,“ informovala výkonná riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Bežecké trate budú v lokalitách Starý Smokovec a okolie, Tatranská Lomnica a okolie, Štrbské Pleso a Veľká Lomnica. OOCR predpokladá, že investície vložené do bežeckých tratí sa vyplatia, jej cieľom je poskytnúť návštevníkom Tatier ďalšie atraktívne a finančne nenáročné možnosti trávenia voľného času.

Záujem o bežecké lyžovanie po istom útlme opäť rastie. Preto je prirodzené, že sme sa snažili investovať aj do takejto aktivity, aj keď je v porovnaní so zjazdovým lyžovaním menej využívaná. Zároveň aj tieto služby chceme poskytovať na dobrej úrovni, a preto naše trasy budú mať svoje značenie a budú denne upravované, pokiaľ to poveternostné podmienky dovolia. Aj Tatry idú s dobou, takže aj bežecké trasy budú dostupné na internete. Každý si pohodlne overí aktuálny stav, zjazdnosť, mapy, okruhy a všetko toto bude zároveň dostupné aj vďaka mobilnej aplikácii kdekoľvek,“ doplnil predseda predstavenstva OOCR Región Vysoké Tatry Ján Mokoš.

Najviac bežeckých tratí bude na Štrbskom Plese, a aj vďaka projektu regiónu sú niektoré tamojšie bežecké trasy homologizované a väčšina z nich je vyhovujúca aj pre profesionálnych športovcov. „Pripravili sme rovnako i trasu vhodnú pre nenáročných bežkárov, po chodníku okolo Štrbského plesa. Verím, že bežecké možnosti Štrbského Plesa návštevníci počas zimnej sezóny ocenia a užijú si túto krásnu lokalitu nielen na zjazdovkách, ale tiež na bežeckých trasách,“ zdôraznil starosta obce Štrba Michal Sýkora. Štrbské Pleso ponúka v rámci Vysokých Tatier najviac bežeckých trás, dokopy až 26,5 kilometra, čo súvisí aj s tradíciou bežeckého lyžovania v tejto lokalite.

Trasy vo Veľkej Lomnici a v Starom Smokovci v sumárnej dĺžke takmer 30 kilometrov podľa Maťašovskej potešia najmä rekreačných bežcov na lyžiach. Tí zdatnejší sa zase môžu vrhnúť na trasy v Tatranskej Lomnici a v jej okolí. „Aj vďaka bežeckým trasám sa prepájajú celé Vysoké Tatry, horské lokality s podhorím. Teraz už zostáva jediné, a to čakať na dlhodobejšie ochladenie a výdatné sneženie, aby sa trasy pre bežecké lyžovanie sprístupnili návštevníkom,“ uzavrela výkonná riaditeľka OOCR.