Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Súd zrušil po 61 rokoch stíhanie za odmietnutie vojenskej služby

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vladimíra Kohúta, Svedka Jehovovho, odsúdil Ľudový súd v Kysuckom Novom Meste v roku 1956.

Žilina 22. marca (TASR) – Okresný súd (OS) v Žiline dnes zrušil trestné stíhanie 86-ročného Vladimíra Kohúta, ktorého Ľudový súd v Kysuckom Novom Meste v roku 1956 odsúdil, pretože odmietol vykonávať vojenskú službu pre svoje náboženské presvedčenie.

Kohút odmietol podľa jeho obhajcu Lubomíra Müllera nastúpiť na vojenčinu tri razy a tri razy ho za to v totalitnom režime odsúdili. "Vždy si našli inú právnu kvalifikáciu, aby ho dostali do väzenia a tak si dokopy za jeden skutok odsedel vo väzení päť a pol roka. V roku 1952 sa tým zaoberal Nižší vojenský súd v Brne, v roku 1956 Ľudový súd v Kysuckom Novom Meste a v roku 1960 Vojenský obvodný súd v Bratislave. Bola to skutočne tvrdá perzekúcia pre jeho náboženské presvedčenie. A dnes súd rozhodol v druhom prípade, že to bolo nezákonné, pretože bola porušená zásada nie dvakrát za to isté," povedal Müller.

"Som veľmi rád, že to tak dopadlo a som spokojný s rozhodnutím. Boli to pre mňa veľké starosti, aj napätie, lebo som nevedel, ako to dopadne," reagoval telefonicky na rozhodnutie súdu Kohút, ktorý sa na dnešnom pojednávaní nezúčastnil.

Od roku 1944 je členom Svedkov Jehovových a žije v Lučenci. "O obnovenie súdneho konania požiadal, aby oficiálne očistil svoje meno. Pri zvyšných dvoch odsúdeniach požiadal o rehabilitáciu, no na tento prípad sa rehabilitácia nevzťahovala," uviedol Kohútov obhajca.

Podľa predsedu senátu Daniela Béreša vytýčili termín hlavného pojednávania hneď po povolení obnovenia konania na žilinskom okresnom súde. "Vnímali sme to veľmi citlivo. Aj vo vzťahu k veku obžalovaného, ktorý už je osobou staršou ako 80 rokov. Som rád, že súd stál na strane zákonnosti, mohol napraviť krivdy, ktoré sa diali v päťdesiatych rokoch a tento pán sa nápravy ešte dožil," povedal Béreš.

Na území bývalého Československa zastupuje Lubomír Müller stovky ľudí, ktorí odmietli nastúpiť na vojenskú službu. "Odhadol by som to asi na 500 v Česku aj na Slovensku. Na Slovensku sú prípady od roku 1925, cez obdobie Slovenského štátu, kde sme mali prípad z roku 1940. Končíme v roku 1997, kedy boli odsúdení poslední ľudia, ktorí odmietli ísť na vojenskú službu a v súčasnosti sa tiež usilujú o rehabilitáciu. Sú to ľudia, ktorí boli ešte v roku 1997 prehlásení Amnesty International za väzňov svedomia," dodal Müller.