Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

V opustenom dome v Žiline vybuchla plynová fľaša

Ilustračné foto Foto: TASR

Žilinskí hasiči sa na miesto vrátili dnes ráno pre podozrenie, že v  rodinnom dome v súvislosti s nočným výbuchom uniká plyn. Únik plynu sa však meraním nepotvrdil.

Žilina 21. januára (TASR) – Hasiči zo Záchrannej brigády (ZB) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline prehľadali dnes ráno opustený rodinný dom v žilinskej mestskej časti Bánová, ktorý mal v nedeľu (20.1.) v noci poškodiť výbuch plynovej fľaše. V sutinách domu žiadne osoby nenašli. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva (KR) HaZZ v Žiline Miroslava Ondrichová.


"Hasičom na operačné stredisko ohlásili, že išlo o výbuch plynovej fľaše. Ale o aký výbuch v skutočnosti išlo, to nevieme. Na to by vedeli odpovedať iné kompetentné orgány. V našej kompetencii nie je zisťovať príčinu výbuchu a už vôbec nie sa k nej vyjadrovať," informovala hovorkyňa KR HaZZ.

Hasiči podľa nej v nedeľu v noci po príjazde na miesto zistili, že v dome na Dohnányho ulici došlo k výbuchu, pri ktorom sa zrútila asi polovica domu a ktorý poškodil aj okolité rodinné domy. "Na uhasenie požiaru nasadili vysokotlaký prúd vody a požiar zlikvidovali v pondelok o 1.30 h. Počas hasenia požiaru zároveň hasiči urobili prieskum priestorov, ktoré výbuch nepoškodil. Do zrútenej časti budovy sa nedalo dostať, nakoľko hrozilo zrútenie visiacich stropov a sutín," uviedla Ondrichová.

Doplnila, že na miesto sa dostavili príslušníci polície, záchranná zdravotná služba, pracovníci SPP - distribúcia a SSE. "Hasiči spolu s pracovníkmi SPP - distribúcia našli pod sutinami hlavný uzáver plynu, ktorý uzatvoril pracovník SPP - distribúcia. Pracovník SSE sa vyjadril, že objekt bol už dlhší čas odstavený od prívodu elektrickej energie. Pre podozrenie, že v sutinách sa môžu nachádzať osoby, prišla aj špeciálna záchranná skupina psovodov K9 so psami určenými na vyhľadávanie osôb v závaloch. Po dôkladnom prieskume zrútenej časti domu, pivnice a aj ostatných priestorov žiadne osoby nenašli," dodala hovorkyňa KR HaZZ.

Žilinskí hasiči sa na miesto vrátili dnes ráno pre podozrenie, že v rodinnom dome v súvislosti s nočným výbuchom uniká plyn. "Únik plynu však meraním potvrdený nebol," uzatvorila Ondrichová.

Manažérka pre komunikáciu SPP – distribúcia, a.s., Ivana Zelizňáková TASR informovala, že zamestnanci spoločnosti skontrolovali plynárenské zariadenia, ktoré sú v poriadku a nezaznamenali žiaden únik plynu.

"Jediný problém, ktorý sme zaznamenali v súvislosti s týmto domom, je plynomer, ku ktorému nás majiteľ dlhodobo nepustil. A to aj napriek našim výzvam. V takomto prípade už vzniká podozrenie na neoprávnený odber zemného plynu so všetkými dôsledkami, ktoré z toho pre odberateľa plynú. Takéto správanie je porušením zákona o energetike. Keďže ide o dom, ktorý nie je dlhodobo obývaný, majitelia takýchto nehnuteľností by mali vo vlastnom záujme u dodávateľa plynu nechať kontaktnú adresu, z ktorej si pravidelne vyzdvihujú poštu, aby predišli nepríjemnostiam," upozornila Zelizňáková.