Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Vo fakultnej nemocnici v Žiline sa vlani narodilo 1541 detí

Ilustračné foto Foto: TASR

Starostlivosť o mamičku a dieťa je vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline na prvom mieste.

Žilina 12. februára (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline sa v roku 2017 narodilo 1541 detí, ktoré priviedlo na svet 1518 mamičiek. Podľa generálneho riaditeľa FNsP Žilina Igora Stalmaška je to o 135 detí viac ako pred rokom.

"Starostlivosť o mamičku a dieťa je u nás na prvom mieste. Ide o citlivé chvíle, preto sme radi, že od 1. februára ani v našej nemocnici neplatia oteckovia poplatok za prítomnosť pri pôrode. Rovnako je bezplatné podanie epidurálu, ak to zdravotný stav mamičky dovoľuje," uviedol Stalmašek s tým, že epidurál nepreplácajú poisťovne, ale zaplatia ho nemocnice z vlastných zdrojov.

Primár oddelenia gynekológie a pôrodníctva FNsP Žilina Robert Ficek doplnil, že počet prijatých pacientok medziročne vzrástol o päť percent. "Oproti roku 2016 u nás stúpla i operatíva, a to o viac ako desať percent. Rozšírili sme spektrum laparoskopických operácií a častých operácií poklesov panvového dna či úniku moču. Pacientkam sa snažíme maximálne vychádzať v ústrety a pomáhať im, preto sme zriadili aj poradňu pre tieto poruchy. Lekár tu pacientky dôkladne vyšetrí, naplánuje operáciu a sú potom lepšie pripravené," dodal Ficek.

Veľmi časté sú podľa neho laparoskopické operácie. "Či už ide o vybratie maternice, operácie myómov, cýst alebo mimomaternicové tehotenstvá. Máme skúsených lekárov a sestry, ktoré sa o pacientky dôkladne starajú. Vlani sme takto úspešne zrealizovali 2200 operácií a zákrokov, čo je z hľadiska operatívy veľmi vysoké číslo. Ak neberieme do úvahy víkendy, ide približne o osem operácií alebo zákrokov za deň," informoval Ficek.

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie FNsP Žilina poskytuje komplexnú diagnostickú a liečebnú starostlivosť pre spádovú oblasť približne 200.000 pacientok. Podľa generálneho riaditeľa si vyžaduje modernizáciu priestorov, no personálne je na vysokej úrovni. "Kvalita lekárov a sestier je veľmi dôležitá, pretože to pacienti intenzívne vnímajú. Tento rok chceme však investovať napríklad aj do obnovy gynekologickej príjmovej ambulancie a snažíme sa získať novú laparoskopickú vežu," uzavrel Stalmašek.