Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vo FNsP v Žiline spustili elektronické zdravotníctvo

Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline je všeobecnou nemocnicou s nadregionálnym zabezpečovaním liečebno-preventívnej starostlivosti.

Žilina 7. januára (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline spustili prevádzku elektronického zdravotníctva v roku 2018 na všetkých oddeleniach. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Viera Jurčiová.

Doplnila, že na jednotlivých oddeleniach fakultnej nemocnice zaškoľovali, testovali a spúšťali prevádzku na viac ako 200 počítačoch. "Lekári si museli prevziať čítačky kariet, identifikačné karty a PIN. Nemocničný informačný systém bol doplnený o modul komunikácie s Národným centrom zdravotníckych informácií," uviedla hovorkyňa nemocnice.

"Najviac času vyžadovalo celkové zladenie a technické nasadenie. Rôzne typy operačných systémov, ovládačov pre čítačky kariet, správa certifikátov, ladenie zabezpečeného spojenia - to boli najväčšie výzvy z hľadiska technického nasadenia," podotkla Jurčiová.

FNsP v Žiline je všeobecnou nemocnicou s nadregionálnym zabezpečovaním liečebno-preventívnej starostlivosti. "Ambulantnú starostlivosť zabezpečuje viac ako 60 odborných ambulancií. Pre zabezpečenie ústavnej starostlivosti slúži posteľový fond s počtom lôžok 777 na 20 lôžkových oddeleniach. V nemocnici pôsobí i šesť stacionárov - psychiatrický, kožný, ORL, neurologický, detský a CPLDZ stacionár. Nemocnica zabezpečuje zdravotnú starostlivosť nielen pre obyvateľov Žiliny a okolia, ale aj Oravy, Kysúc a časti Považia," uzavrela hovorkyňa nemocnice.