Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mirka Ábelová pokrstí zborník prác Literárneho klubu Generácia

Mirka Abélová Foto: Teraz.sk/Facebook Mirky Abelovej

Nová publikácia je v poradí štvrtým zborníkom petržalského klubu.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Bratislavský Literárny klub Generácia uvedie do života vo štvrtok 27. apríla v priestoroch Galérie Umelka zbierku prác svojich členov. Antológiu s názvom Re: Generácia 2016 vydal klub, ktorý funguje pri Miestnej knižnici Petržalka na Vavilovovej ulici od roku 1995, v marci. Krstnou mamou novinky sa stane slovenská poetka Mirka Ábelová.

Nová publikácia je v poradí štvrtým zborníkom petržalského klubu. Rovnako ako predošlé, aj aktuálna antológia prináša ukážky tvorby autorov združených v Literárnom klube Generácia. Obsahuje výber básní, krátke prozaické útvary, ukážky dlhších diel a tiež prekladovú literatúru. Do publikácie prispeli Mária Mikitová Janošková, Mário Polónyi, Jakub Lazarčík, Richard Miške, Maya Reyes, Lenka Sabová, Dana Petrigáčová a Karol Rudolf Pozsonyi. Sú to autori, ktorí majú za sebou rôzne dlhú a rôzne úspešnú literárnu kariéru, niektorým sa podarilo preraziť vo viacerých literárnych súťažiach a niektorí už majú za sebou aj knižné debuty.

"Od vydania tretieho zborníka v roku 2011 začali náš klub navštevovať noví autori. Vydanie ďalšieho zborníka, v ktorom by sme predstavili ich tvorbu, bolo teda logickým krokom," vysvetľuje predseda klubu Richard Miške a podčiarkuje, že aktuálny zborník prináša výber toho najlepšieho, čo členovia klubu počas ostatných rokov napísali.

Zborník vznikol vďaka crowdfundingovej kampani, ktorú literárny klub spustil vo februári. Každý, kto na vydanie prispel sumou aspoň päť eur, získal kópiu antológie. "Vyskúšať crowdfunding na financovanie vydania zborníka sme sa rozhodli preto, že takto si záujemcovia zabezpečili kópiu knižky ešte pred jej vytlačením. Navyše, vďaka kampani sa nám podarilo osloviť mnoho ľudí aj mimo náš bežný záber. To bol náš primárny cieľ - dostať našu tvorbu medzi ľudí," komentoval kampaň Jakub Lazarčík, ktorý ju mal na starosti.

Na krste antológie Re: Generácia 2016 sa predstavia samotní autori a prečítajú ukážky svojej tvorby. Podujatie so začiatkom o 20.00 h spestrí vystúpenie speváckeho združenia Zborci.

TASR za autorov informoval Jakub Lazarčík.