Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Zbojnom obnovili dobrovoľníci takmer zaniknutý vojnový cintorín

Ilustračné foto Foto: TASR

Pracovali na ňom počas dvoch rokov dobrovoľníci zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska. V piatok ho slávnostne posvätili.

Zbojné 20. októbra (TASR) – Klub vojenskej histórie (KVH) Beskydy má za sebou ďalšiu úspešnú obnovu vojnového cintorína z prvej svetovej vojny, ktorý sa nachádza neďaleko obce Zbojné v okrese Medzilaborce. Pracovali na ňom počas dvoch rokov dobrovoľníci zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska. V piatok ho slávnostne posvätili.

Ešte pred desiatimi rokmi, keď občianske združenie pripravovalo publikáciu Mementá prvej svetovej vojny, ktorá mapovala vojnové cintoríny v okrese Medzilaborce, považovali pietne miesto pri obci Zbojné za zaniknuté. "Nevedeli sme nájsť ani pamätníka, ktorý by nám na základe archívnych dokumentov alebo spomienok dokázal identifikovať miesto, kde sa tento cintorín nachádza," vysvetlil pre TASR Martin Drobňák z KVH Beskydy. Neskôr, pri prácach na obnove pietnych miest v okolitých obciach Výrava a Svetlice, narazili na ľudí, ktorí si cintorín pamätali z detských čias.

Po tom, ako ho v roku 2014 lokalizovali, začali najprv s čistením od náletových drevín, neskôr sa pustili aj do samotnej obnovy. Cintorín má podľa Drobňáka zaujímavú architektonickú podobu, jeho pôdorys má tvar poloblúka. "Radí sa medzi jeden z najkrajších, minimálne na severovýchode Slovenska. Zistili sme, že autorom projektu bol známy maďarský architekt Jozef Lamping, ktorý v čase prvej svetovej vojny slúžil v rakúsko-uhorskej armáde a jeho úlohou bolo práve navrhovať a realizovať vojnové cintoríny najmä v priestore Karpát. Jeho potomkovia dodnes žijú a poskytli nám niektoré materiály, čím sa doplnila skladačka k tomuto pietnemu miestu," spomenul. Pochovaných je na ňom približne 100 vojakov, pravdepodobne všetkých troch tam bojujúcich armád.

Obnovu realizoval KVH Beskydy v spolupráci s obcou Zbojné a s podporou rakúskej organizácie Čierny kríž a nadácií J&T a Pontis. "Najväčšou výzvou teraz je získať mená vojakov, ktorí tam sú pochovaní. Na základe materiálov, ktoré sa nachádzali v slovenských archívoch, sme ich vedeli identifikovať len veľmi málo," uviedol Drobňák s tým, že v budúcnosti chcú popracovať aj na zveľadení okolia cintorína. "Plánujeme tam osadiť informačný panel či lavičku. Posviackou starostlivosť o toto pietne miesto zďaleka nekončí," uzavrel.

Klub vojenskej histórie Beskydy pôsobí od roku 2004. Aktívnej obnove vojnových cintorínov z čias prvej svetovej vojny sa venuje približne sedem rokov. Zrekonštruovať sa im už odvtedy podarilo viac ako desať takýchto pietnych miest. Posledné dva roky sa snažia viac zapájať aj do rozvoja turizmu v regióne.