Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Začal sa Týždeň mobility, dnešný deň patrí peším

Ilustračná foto Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Vyzýva ľudí, aby vystúpili z áut a nasadli na verejnú dopravu, bicykel či išli pešo. Na cestovanie v MHD im totiž počas tohto týždňa stačí ukázať len vodičský preukaz.

Bratislava 16. septembra (TASR) – Aj v hlavnom meste dnes odštartoval Európsky týždeň mobility. Vyzýva ľudí, aby vystúpili z áut a nasadli na verejnú dopravu, bicykel či išli pešo. Na cestovanie v MHD im totiž počas tohto týždňa stačí ukázať len vodičský preukaz.

V rámci bratislavského Týždňa mobility sa už v sobotu (15. 9.) uskutočnil deväťkilometrový nočný beh mestom cez Staré Mesto a Ružinov. Oddnes bude každý deň až do soboty (22.9.) niekomu alebo niečomu venovaný. Ten dnešný patrí peším.

Mesto spolu s Bratislavským okrášľovacím spolkom pripravilo pešie túry okolo mesta. Po stopách Viedenskej električky sa dnes môžu Bratislavčania vybrať o 13.00 h a 16.00 h s Petrom Martinkom a Michalom Milatom z Námestia Ľ. Štúra. Uvidia nielen zaujímavosti na pôvodnej trase električky, ale môžu aj prispieť na verejnú zbierku na záchranu Lokomotívy EG6.

MHD Bratislava
Foto: TASR/Tomáš Halász
Hana Fábry zase dnes od 13.00 h záujemcom ukáže, kde a ako urobiť zaujímavé fotografie mesta na prechádzke pod názvom Bratislava fotogenická. Oplatí sa vziať si so sebou fotoaparát, zraz je na Župnom námestí.

Po korunovačnej trase sa môžu ľudia prejsť s Romanom Delikátom o 13.00 a 16.00 h. Prechádzka má názov Prešporok - mesto kráľov a záujemcovia sa stretnú na Rudnayovom námestí.

Najviac Bratislavčanov zrejme zaujme večerná prehliadka Dómu sv. Martina s návštevou krypty a veže. V spolupráci s Arcibiskupským úradom totiž mesto pripravilo Prešporský večer špeciál, ktorý odštartuje o 21.00 h.

Od 13.00 do 20.00 h je na Námestí M. R. Štefánika pri Eurovei program pod názvom Elektrina, ktorá s nami pohne. Bratislavčania si môžu vyskúšať elektrinu v jej najrôznejších podobách. Môžu jazdiť na elektromobiloch a elektrických bicykloch, vyskúšať si šoférovať elektrické autíčko či elektroskúter, zatancovať eletric boggie i zahrať elektrický futbal, alebo vyrobiť elektrinu vlastnou silou.