Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Výťažkom z dražby chcú podporiť prácu mladého programátora

Ilustračné foto Foto: TASR

Ondrej ešte ako desaťročný vymyslel hru pre svoju príbuznú so zdravotným hendikepom.

Senica 14. decembra (TASR) – Na lepšie technické vybavenie mladého programátora Ondreja Vrábela pôjde výťažok z vianočného koncertu spojeného s dražbou fotografií a obrazov v Senici, ktorý sa uskutoční v sobotu 19. decembra. Tvorca niekoľkých počítačových hier pre hendikepovaných by tak mohol dostať väčší priestor na prácu na ďalších pokračovaniach. Všetky, ktoré doteraz vytvoril, sú k dispozícii zadarmo a online, a to v štyroch jazykových mutáciách – slovenčine, angličtine, češtine a španielčine.

Ondrejove hry sa rozšírili po celom Slovensku a pomáhajú klientom s rôznymi hendikepmi, ako je mozgová obrna, autizmus, mentálna retardácia, používajú ich deti v rámci terapie aj v Detskom sanatóriu Svetluška, ADELI Medical Centre v Piešťanoch a pribúdajú ďalší užívatelia. Autor za ne získal Ocenenie LEAF Award 2015, určené mladým ľuďom vo veku desať až 16 rokov, ktorí sa stali inšpiráciou pre ostatných a vo svojom mladom veku majú potenciál stať sa iniciátormi zmien.

Ondrej ešte ako desaťročný vymyslel hru pre svoju príbuznú so zdravotným hendikepom, avšak veľmi rýchlo ju začali využívať aj iní. Na svojom konte má už štrnásť hier a pripravuje nové. Výťažok z predaja fotografií a obrazov by mu mohol tvorivú prácu uľahčiť. Dražiť sa bude priamo na koncerte. Hudobníčka Viera Šusteková a jej hostia Mária Závodská a Radoslav Polakovič spolu s hudobníkmi Peter Kavický, Tamás Belicza a Richard Bánský sa na ňom predstavia o 18. hodine v novootvorenej kaviarni Grand Cafe Senica v priestoroch kongresového centra (administratívna budova bývalého Slovenského hodvábu). Fotografie venujú autori z Fotoklubu Záhorského osvetového strediska, obrazy členovia združenia SenArt, Mária Závodská, výtvarník Jozef Chrena, Veronika Zíšková a ďalší. Za organizátorov informoval Martin Filip z občianskeho združenia Element Senica.