Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Výstava v Levoči predvádza hipoterapiu

Hipoterapia, ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Najčastejšie túto liečebnú metódu využívajú deti s mozgovou obrnou alebo inými poruchami pohybu. Výstava demonštruje výrazné úspechy tohto liečebného postupu.

Levoča 16. októbra (TASR) – Múzeum špeciálneho školstva (MŠŠ) v Levoči pripravilo výstavu pod názvom Hipoterapia ako liečebná metóda. Ide o fotografie telesne postihnutej hipologičky Kláry Kováčovej z Hronoviec. „Výstava je rozdelená do piatich súborov, s celkovým počtom 70 fotografií. Prvý a druhý súbor zobrazuje autorku a jej zdravotne postihnutého syna Lukáša, ktorý sa taktiež venuje hipoterapii ako hipológ. Tretí súbor zaznamenáva históriu hipoterapie ako liečebnej metódy, jej formy a vykonávanie,“ vymenúva vedúca múzea Štefánia Petreková.

Fotografie zobrazujú okrem iného nasadanie a zosadanie z koňa, polohovanie, korektný sed i koordináciu trupu. Najpočetnejšou klientskou skupinou, využívajúcou hipoterapiu ako liečebnú metódu, sú deti s diagnózou detská mozgová obrna. „Všetkých klientov spája základný problém, a to je porušený pohyb, či už v dôsledku vonkajšieho zásahu, alebo je dôvodom vrodené postihnutie centra, kde pohyb vzniká, teda v mozgu,“ vysvetľuje Petreková.

Zdravotne postihnuté deti na fotografiách štvrtého súboru sú svedectvom obrovských úspechov a pozitívnych účinkov hipoterapie, ktoré dosiahli pod odborným vedením hipologičky. Celkovú atmosféru výstavy dotvárajú zábery koní v najrôznejších situáciách, športové úspechy autorky výstavy, vyšívané či maľované portréty koní, vysokoškolské práce s problematikou chovu koní, hipoterapie a iných zaujímavých tém.

Fotky plné radosti a šťastia

„Výstavou chceme predstaviť telesne postihnutú autorku, ktorá sama na vlastnej koži pocítila priaznivé a blahodarné účinky hiporehabilitácie do tej miery, že absolvovaním kurzov hipológie, nadobudla odborné oprávnenie venovať sa terapii s koňmi,“ dodala Petreková. Popri náročnej práci nezanedbáva svoj koníček, ktorým je fotografovanie. Vo svojej bohatej zbierke má podľa Petrekovej obrovské množstvo hodnotných záberov, vystihujúcich radosť a šťastie, ktoré prežíva človek sediaci na konskom chrbte. „Výstavou tiež chceme upriamiť pozornosť rodičov, pedagógov a širokej verejnosti na liečebnú terapeutickú metódu, pôsobiacu upokojujúco, relaxačne, ktorá napomáha uvoľneniu stuhnutých svalov, správnemu držaniu tela, zlepšuje svalovú dysbalanciu, stabilitu a koordinuje pohyby zdravotne postihnutého klienta,“ upozornila vedúca múzea.

Vernisáž výstavy je naplánovaná na stredu 17. októbra o 14.30 h a potrvá v priestoroch MŠŠ na Námestí Majstra Pavla v Levoči až do 16. novembra.