Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Výstava v Berggerichte má odkryť pôvod baníckych symbolov a znakov

Výstava s názvom Tajomstvo baníckeho kladivka a želiezka v Slovenskom Banskom múzeu v Banskej Štiavnici má odkryť význam symbolov v živote ľudí.

Banská Štiavnica 3. septembra (TASR) - Odkryť všeobecný význam symbolov v živote ľudí, dešifrovať pôvod baníckych symbolov a znakov má výstava Tajomstvo baníckeho kladivka a želiezka, ktorú otvoria vo štvrtok, 6. septembra v budove Berggerichtu v Slovenskom banskom múzeu (SBM) v Banskej Štiavnici.

Ako pre TASR uviedla kurátorka Zuzana Denková, výstava bude prezentovať problematiku baníctva cez jeho viditeľný charakteristický znak - prekrížené kladivko a želiezko. Symboly predstaví z hľadiska materiálneho - ich grafické vyjadrenie na uniformách, fokošoch, zástavách, ošliadroch, náradí, svietnikoch, kahancoch, v ľudovom výtvarnom umení, ale aj na erboch a pečatiach baníckych miest, v znakoch banských závodov, klopačkách, v baníckych pozdravoch a obyčajach.

Pre rôznorodé cieľové skupiny je pripravený komplexný sprievodný program (besedy, prednášky, pracovné listy, dielne), ktorého účastníci budú môcť priamo v priestoroch výstavy hlbšie a detailnejšie preniknúť do problematiky baníckych symbolov a histórie baníckej akadémie.

Výstava potrvá do 31. júla 2013.