Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vo Vysokých Tatrách pribudlo 138 mláďat kamzíkov, celkovo ich je menej

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Sčítanie kamzičej zveri je spojené aj s pozorovaním mnohých iných živočíšnych druhov, najmä veľkých šeliem, ich pobytových znakov a samotný monitoring územia.

Vysoké Tatry 27. júna (TASR) - Na území Vysokých Tatier dobrovoľníci a ochranári počas jarného sčítania kamzíkov napočítali 1042 kamzíkov, čo je oproti vlaňajšiemu jarnému sčítaniu o 190 jedincov menej. Jarné sčítanie je zamerané predovšetkým na zistenie počtu novonarodených mláďat, v tejto sezóne ich bolo 138.

"Napriek tomu, že celkový počet kamzíkov je nižší, neznamená to, že ide o vysoký pokles populácie. Nižšie čísla pozorovaných kamzíkov oproti minulému roku spôsobilo horúce slnečné počasie. Vysoké teploty dali zabrať nielen sčítajúcim, ale i samotným kamzíkom," uviedol riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko. Čriedy i samotári, zväčša capkovia, sa snažia nájsť skalné štrbiny a jaskyne s tieňom, kde sa ukrývajú pred ostrým slnkom. Podľa slov Majka boli dobre viditeľné najmä kamzíky šantiace či ležiace na posledných fliačkoch snehu, kde sa snažia schladiť.

Sčítanie kamzičej zveri je spojené aj s pozorovaním mnohých iných živočíšnych druhov, najmä veľkých šeliem, ich pobytových znakov a samotný monitoring územia. "Ďalším pozitívom je výmena informácií medzi zúčastnenými, ktorá prispieva a posúva mieru nášho poznania v prospech ochrany tohto vzácneho živočícha. Od poľských kolegov sme dostali informáciu o stále pretrvávajúcom pytliactve kamzíkov na poľskej strane Tatier" uzavrel Majko.