Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Výskyt chrípky v Banskobystrickom kraji vzrástol

Výskumný pracovník kontroluje vzorku s vírusom chrípky. Foto: TASR/AP

Chrípka a jej podobné ochorenia sa najviac vyskytujú v okresoch Lučenec, Poltár, Banská Bystrica a Banská Štiavnica.

Banská Bystrica 17. novembra (TASR) - Chrípky a akútnych respiračných ochorení bolo tento týždeň v Banskobystrickom kraji opäť viac. Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici zaznamenali v porovnaní s uplynulým týždňom takmer 11-percentný vzostup akútnych respiračných ochorení (ARO). Z týchto ochorení sa do chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) v porovnaní s uplynulým týždňom vyvinulo takmer o 12 percent prípadov viac.

"V porovnaní s rovnakým období vlaňajšia je tohtoročný výskyt ARO vyšší o 11 percent a CHPO až o 85 percent," informovala hovorkyňa úradu Mária Tolnayová.

Celkovo lekári v Banskobystrickom kraji v 46. kalendárnom týždni nahlásili 4831 chorých na ARO, čo je chorobnosť takmer 1430 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 379 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 112 osôb na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO v absolútnych číslach je v okresoch Lučenec, Zvolen, Banská Bystrica a Revúca. Chrípka a jej podobné ochorenia sa najviac vyskytujú v okresoch Lučenec, Poltár, Banská Bystrica a Banská Štiavnica.

Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO v absolútnych číslach najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, žiakov základných škôl a najmenšie deti vo veku do piatich rokov. Najnižší výskyt týchto ochorení je tentoraz medzi seniormi.

V súvislosti s vývojom chorobnosti odborníci upozorňujú, že je ešte stále vhodný čas navštíviť svojho lekára prvého kontaktu a dať sa zaočkovať.