Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vranovská nemocnica investuje do prístavby, pôrodnice či technológií

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Celková plánovaná výška investície vrátane spoluúčasti nemocnice sa vyšplhá na takmer 4,7 milióna eur.

Vranov nad Topľou 6. júla (TASR) – Vranovská nemocnica v rámci eurofondov vybuduje prístavbu, zmodernizuje pôrodnicu či nakúpi medicínske technológie. Ide o plány, ktoré by mala zrealizovať v najbližších troch rokoch. Využije na to nenávratný finančný príspevok. Celková plánovaná výška investície vrátane spoluúčasti nemocnice sa vyšplhá na takmer 4,7 milióna eur.

Ako informovala Jana Fedáková zo spoločnosti Svet zdravia, ktorá nemocnicu prevádzkuje, gynekologicko-pôrodnícke oddelenie prejde rozsiahlou prestavbou. Doterajšiu pôrodnú sálu nahradia pôrodné izby. "Doteraz bola rodička presúvaná v priebehu pôrodných fáz z čakacej miestnosti na pôrodnú sálu a odtiaľ po pôrode na izbu. Po novom tak už bude celý pôrod prebiehať v pôrodnej izbe," vysvetlil riaditeľ nemocnice Eugen Lešo. Budúce mamičky v nich budú môcť mať sprievod. V rámci rekonštrukcie zároveň vynovia obslužné priestory oddelenia.

Nemocnica v rámci dotácie vybuduje novú prístavbu a rozšíri tak plochu oddelenia anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti (OAMIS). Jej súčasťou bude aj takzvaná infekčná sekcia s novými lôžkami, ktoré budú umiestnené v izolačných boxoch s filtrom pre personál, samostatnou toaletou a sprchou. "Plánovanou dostavbou sledujeme potreby, ktoré si vyžiadala aktuálna epidemiologická situácia v Európe. Stúpa totiž počet infekčných pacientov, ktorí potrebujú intenzívnu starostlivosť," podotkol riaditeľ.

V rámci priestorov OAMIS vytvoria aj vstupnú ambulanciu. Časť lôžok sa tiež presunie zo súčasných do nových priestorov. "Prístavbou izolačnej sekcie sa zvýši bezpečnosť liečby i zefektívni prevádzka, keďže v súčasnosti sa nachádza na oddelení iba jedno izolačné lôžko. OAMIS susedí s urgentným príjmom, v blízkosti sa nachádza CT a RTG pracovisko," vysvetlila Fedáková.

Nemocnica plánuje tiež nakúpiť nové medicínske technológie, ktoré nahradia tie staršie. "Najväčšou investíciou je obstaranie nového počítačového tomografu. V nemocnici tiež pribudnú štyri nové röntgenové prístroje a šesť ultrasonografov pre rôzne oddelenia," vymenovala Fedáková. Operačné sály získajú podľa jej ďalších slov nové zariadenia, najmä moderné operačné stoly. V nemocnici pribudnú aj monitory vitálnych funkcií, anestéziologické prístroje a ventilátory pre umelú pľúcnu ventiláciu, laparoskopická veža či 20 elektricky polohovateľných lôžok a ďalšie špeciálne lôžka.