Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vojenská expozícia Michala Strenka vznikla s cieľom vzdelávať

Na snímke návštevníci sa fotografujú na historickej vojenskej motorke z II. svetovej vojny počas prehliadky vo vojenskej expozíci Michala Strenka v Starej Ľubovni 22. augusta 2019. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Expozícia nesie meno Michala Strenka, pretože ho považujú za akéhosi zabudnutého hrdinu, ktorý bojoval v armáde USA a pochádza práve zo severného Spiša, z neďalekej dedinky Jarabina.

Stará Ľubovňa 22. augusta (TASR) – Vojenská expozícia Michala Strenka pod Ľubovnianskym hradom vznikla s cieľom vzdelávať. V rozhovore pre TASR to uviedol Branislav Jurkovič, riaditeľ neziskovej organizácie Michala Strenka, ktorá založila aj spomínanú expozíciu. „Vidíme trošku medzery vo vedomostiach detí o 2. svetovej vojne, preto sme sa rozhodli pre vytvorenie tejto edukatívnej výstavy,“ ozrejmil.

Nesie meno Michala Strenka, pretože ho považujú za akéhosi zabudnutého hrdinu, ktorý bojoval v armáde Spojených štátov amerických a pochádza práve zo severného Spiša, z neďalekej dedinky Jarabina. „Tým, že sme expozíciu pomenovali po ňom, sme mu chceli vzdať hold a zároveň zabezpečiť, aby sa na neho nezabudlo. Súčasťou expozície sú - možno ako na jedinom mieste na Slovensku - aj repliky zákopov a bunkrov. Tie zákopy dlhé cez 100 metrov si môžu ľudia prejsť a aspoň trochu zažiť emócie, ktoré prežívali vojaci. Máme tu napríklad aj repliku oplotenia z koncentračnom tábore v Osvienčime,“ priblížil Jurkovič.



Expozícia funguje tretí rok a za toto obdobie sa neziskovej organizácii podarilo nadviazať spoluprácu s Vojenským historickým ústavom v Bratislave. To zapožičalo do Starej Ľubovne aj vojenskú techniku, napríklad lietadlo Mig 21, zrepasovanú pásovú techniku či kanón typu S60. „Máme tiež veľkú prezentáciu zbraní z obdobia 2. svetovej vojny a povojnového obdobia a množstvo fotografií,“ doplnil Jurkovič s tým, že v rámci expozície sa návštevníci dozvedia veľa zaujímavých a poučných informácií o 2. svetovej vojne. Vďaka tomu môžu podľa neho pochopiť, koľko zla do spoločnosti priniesla.



Vlani expozíciu navštívilo viac ako 20.000 ľudí, tento rok očakávajú zhruba rovnaký počet hostí. Prevažnú väčšinu návštevníkov tvoria Poliaci, Slováci a turisti z Českej republiky, tento rok zaznamenali aj veľký nárast počtu Maďarov. „Každý rok sa snažíme našu expozíciu obohatiť a doplniť pre ľudí, ktorí sa k nám každý rok vracajú, aby videli zas niečo nové. Aj na budúci rok chceme priniesť a vystaviť novú zrepasovanú techniku, pribudnúť by mali ďalšie zákopy a dobové artefakty z obdobia 2. svetovej vojny,“ dodal na záver Jurkovič.