Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vojaci počas povodní prepravili takmer 1300 osôb

Na snímke vojaci plnia vrecia pieskom v Devíne. Foto: TASR/Michal Svítok

V pohotovosti naďalej zostáva viac ako 400 vojakov a 70 kusov techniky.

Bratislava 8. júna (TASR) - Do boja proti povodniam sa do dnešného dňa zapojilo 301 vojakov. Plnili vrecia pieskom a pomáhali pri zabezpečovaní a spevňovaní hrádzí v Bratislave, Devíne a Komárne, prepravovali obyvateľov, evakuovali materiál a dovážali stravu. Dnes od obeda pomáha päť vojakov odstraňovať v Devíne pieskové bariéry a v Komárne ich je 42.

Z techniky sa použilo šesť Tatier 815, trinásť Tatier 815VN a tri Tatry 815S3. Využívali sa tiež dva stredné terénne automobily Aktis a jeden Land Rover. Celkovo sa s automobilmi najazdilo 4371 km, pričom vojaci prepravili takmer 1300 osôb a 60 m3 piesku. Monitorovanie a pomoc poskytli aj tri vrtuľníky OS SR Mi-17.

"Oceňujem prácu všetkých vojakov, ktorí pri povodniach pomáhali. Svoje úlohy si plnili a plnia naozaj profesionálne," uviedol minister obrany Martin Glváč s tým, že dnes predpoludním sa vzhľadom na zlepšujúcu situáciu ukončila činnosť kyvadlovej dopravy vojenskými Tatrami do Devína.

Tú nahradila kyvadlová autobusová linka x29. Premáva z Molecovej ulice na Slovanské nábrežie v Devíne. Linka jazdí obojsmerne cez Karlovu Ves, Dúbravku, Devínsku Novú Ves bez zastavenia. Posledný spoj z mestskej časti Bratislava-Devín vyštartuje o 22. h a z Molecovej o 23. h.

V pohotovosti naďalej zostáva viac ako 400 vojakov a 70 kusov techniky. Ich prácu vyzdvihol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek. "Teší ma ich ochota a nasadenie, keďže sa v akútnych situáciách riešili aj neštandardné postupy, ktoré nie sú v nijakých plánoch," dodal.

Pri povodniach pomáhali profesionálni vojaci z veliteľstva bratislavskej posádky, dopravného krídla Kuchyňa, vrtuľníkového krídla Prešov, hlohovského dopravného práporu, ženijného práporu PS Sereď, nitrianskeho 12. mechanizovaného práporu a protilietadlovej raketovej brigády Nitra.